Lachen om mongolen (en negers en homo's)

De nieuwe Ben Stiller-komedie Tropic Thunder heeft het afgelopen weekend het sublieme The Dark Knight van de troon gestoten. De première van de film gaat gepaard met hevige discussies, omdat verstandelijk gehandicapten zich gekwetst voelen door de talloze grappen over mongolen. Ik vrees dat vooral mensen met gevoel voor humor zich gekwetst zouden moeten voelen.

Tropic Thunder is een satire met een aardig gegeven: vier acteurs denken dat ze in de jungle van Vietnam een film opnemen, maar worden vervolgens écht belaagd door de Vietcong. Onder de acteurs bevinden zich een homo, een dikke schetenlater, een blanke acteur die zich heeft laten verbouwen tot neger én Ben Stiller - tel uw zegeningen, o Hollywood!

Het begin van Tropic Thunder is sterk: de trailers en de grappen over het sterrencircus Hollywood zijn allemaal raak. Maar zodra de acteurs op zichzelf zijn aangewezen in de jungle, kakt de film in als een plumpudding en wordt het aftellen naar het einde.Schrijver-regisseur Stiller stelt dat alle ongein over gehandicapten, negers en homo's geëngageerd is bedoeld. Dat mag wel zo wezen, maar hoort satire ook niet grappig te zijn? En verder te gaan dan Tom Cruise (als manische Hollywood-producent) die heel vaak schreeuwt dat hij het hoofd van deze of gene in zijn kont wil stoppen? Of Ben Stiller die met het kunstgebit van een Vietnamees in een 'retard' nadoet?

En nu we het er toch over hebben: satires met een verhaal dat zichzelf op z'n minst een béétje serieus neemt, zijn doorgaans sterker.

Tropic Thunder draait vanaf 25 september in de Nederlandse bioscopen.