Filmfestival Berlijn: Shutter Island

Op de meeste films die tijdens het festival vertoond worden, is het in Nederland nog lang wachten op de bioscooprelease, maar er zijn enkele uitzonderingen. Martin Scorsese en zijn team zijn momenteel te gast in Berlijn om de wereldpremičre van Shutter Island bij te wonen, een film die bij ons vanaf komende donderdag op het witte doek te zien zal zijn.

Samen met twee van zijn producenten en acteurs Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams en Leonardo DiCaprio geeft Scorsese een persconferentie over de film, die buiten de competitie vertoond wordt. "Stel je voor dat we niet zouden winnen", antwoordt de goedgemutste regisseur lachend op de vraag waarom Shutter Island niet meedingt naar de Gouden Beer.Na Gangs of New York, The Aviator en The Departed is dit alweer de vierde samenwerking tussen Scorsese en acteur Leonardo DiCaprio, die elkaar nu bijna tien jaar kennen en naar eigen zeggen in die periode een hecht kameraadschap hebben ontwikkeld, dat vooral gebaseerd is op vertrouwen.

"Scorsese's liefde voor cinema is heel besmettelijk en ik ben het vak veel meer gaan waarderen sinds ik met hem werk", zegt de 35-jarige DiCaprio. "Elke jonge acteur zou wel gek zijn als hij niet stond te springen om samen te werken met Mr. Scorsese. Nou ja, ik ben inmiddels niet echt jong meer natuurlijk, maar toch."

Scorsese voegt daaraan toe dat het hem deugd doet te zien hoe DiCaprio als acteur een ontwikkeling doormaakt. "Terwijl hij steeds volwassener wordt, zie ik hem groeien als acteur." Zelf draagt de regisseur bij aan de ontplooiing van zijn cast door ze tijdens de draaidagen oude films te vertonen. "Shutter Island speelt zich af in de jaren vijftig en ik heb films als Laura, Out of the Past en Crossfire laten zien. Die films ademen een sfeer uit waar ik naar op zoek was. Cinema heeft door de geschiedenis heen haar eigen taal ontwikkeld en daar moet je gebruik van maken."