Ron Howard wil Dan Brown-trilogie niet voltooien

Filmmaker Ron Howard (A Beautiful Mind) heeft besloten om de boekverfilming van The Lost Symbol, het derde deel van de Dan Brown-trilogie, niet te regisseren. Eerder regisseerde hij de eerste twee delen The Da Vinci Code (2006) en Angels and Demons (2009). Ron Howard is wel bereid om het derde deel te produceren.

Howard boekte grote kassuccessen met The Da Vinci Code en Angels and Demons. The Da Vinci Code bracht wereldwijd maar liefst $758 miljoen op, terwijl de teller voor Angels and Demons bleef steken op een respectabele $485 miljoen. In beide films speelde Tom Hanks de hoofdrol van professor Robert Langdon. Toch heeft Ron Howard geen zin in de regie van The Lost Symbol. "Ron Howard wilde gewoon niet keer op keer hetzelfde doen, met steeds hetzelfde karakter en steeds dezelfde verhalen," aldus een ingewijde bron van de site Deadline.


Tom Hanks als Robert Langdon in The Da Vinci Code


Dat Ron Howard deze geheide kaskraker afwijst, is toch opmerkelijk. Maar liefst een miljoen exemplaren van Dan Browns gelijknamige roman The Lost Symbol gingen op de eerste dag over de toonbank. Ook vielen de opbrengsten van Howards laatste films, zoals Cinderella Man en The Dilemma, behoorlijk tegen. Universal Pictures heeft ook nog eens onlangs de stekker getrokken uit de sci-fi horrorfilm The Dark Tower. In dit ambitieuze project had Howard al ontzettend veel tijd gestoken.

Een reden van Howards vertrek zou kunnen zijn dat hij onlangs door Sony Pictures werd gepasseerd voor de regie van A Captain's Duty, een drama over Somalische piraten. Toevallig is dit ook een film met Tom Hanks in de hoofdrol. "Ron wilde die film graag regisseren, maar studiobaas Amy Pascal wilde liever een andere regisseur. Niets persoonlijks," aldus de bron van Deadline. " Zij wilde iemand die hotter en cooler is." Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum) werd uiteindelijk als regisseur gestrikt.

Maar het is niet alleen regen in het land van Ron Howard. Er komt zonneschijn in de vorm van de racefilm Rush, de actiekomedie Spy vs. Spy en het drama Under the Banner of Heaven. Als regisseur zal Ron Howard zijn handen vol hebben aan deze projecten.