Animatiestudio Ghibli stopt met films makenFilmstudio Ghibli, bekend van Spirited Away en Princess Mononoke, gaat grote wijzigingen doorvoeren na het vertrek van animatiemeester Hayao Miyazaki. Dit meldt de directeur van de studio.

Het Japanse persbericht werd vertaald en verschillende media meldden dat Ghibli helemaal zou sluiten. Dit is echter niet het geval. Directeur Toshio Suzuki gaat overleg plegen over het voortbestaan de van de studio en gaat op korte termijn geen animatiefilms voor in de bioscoop maken. Wel gaat Studio Ghibli nog reclamefilms en videoclips produceren. Het bedrijf gaat dure vaste werknemers ontslaan en zal waarschijnlijk freelancers aannemen.

Miyazaki kondigde vorig jaar zijn vertrek bij Ghibli aan. The Wind Rises was zijn laatste film en werd door de studio uitgebracht. In 2010 zei de regisseur in een interview met Cut Magazine dat hij vreesde voor sluiting. "Ghibli kan voortbestaan met vijf medewerkers als ze zich enkel nog met copyrightzaken bezig gaan houden. Dit kan ook als de animatiestudio gesloten wordt. Ghibli kan zeggen 'We maken geen films meer. Tot ziens.' Ik hoef daar niet bij te zijn."

De animatiestudio kwam in zwaar weer terecht nadat het management weigerde een deel van het werk uit te besteden aan het buitenland. De animatiefilms van Ghibli zijn hierdoor steeds duurder om te maken en komen vaak niet uit de kosten. Hun laatste twee films The Wind Rises en The Tale of Princess Kaguya hebben nog geen winst opgeleverd. De nieuwste productie When Marnie Was There kwam op 19 juli uit in Japan. Of de film ook in Nederland te zien zal zijn is nog niet duidelijk.

The Tale of Princess Kaguya draait vanaf 4 september bij ons in de bioscoop.

Trailer van The Tale of Princess Kaguya