Bioscooptoppers: Song of the Sea en Inherent ViceWelke film moet je echt in de bios gaan bekijken en welke films kun je beter overslaan? Film1 geeft aan de hand van korte quotes uit recensies een overzicht van de beste en slechtste bioscooppremières van de week.

Topper van de week
De best scorende film van deze week, met een percentage van 82 procent, is het Oscargenomineerde animatiesprookje Song of the Sea (Het lied van de zee) van Tomm Moore. Zo schrijft Jan Pieter Ekker op Cinema.nl dat Song of the Sea 'bloedstollend mooi' is. "Het resultaat, met tamelijk rudimentair getekende, maar rijke, wonderlijke personages en onvoorstelbaar detail- en fantasierijke decors, is vóór alles zeer eigen." Het Ierse Song of the Sea draait in de bioscopen bijna uitsluitend in het Nederlands; alleen Cinemalab in Amsterdam laat de film in de originele versie zien.

Lees hier alle recensies van Song of the Sea.

Voor wie meer zin heeft in een live-action film is er nog Inherent Vice. Dit komisch drama van Paul Thomas Anderson met Joaquin Phoenix in de hoofdrol staat met een score van 77 procent op de tweede plaats. Bor Beekman van De Volkskrant geeft de film ondanks het ontbreken van samenhang de volle vijf sterren. "Eenmaal ondergedompeld is elke scène raak, elke ontmoeting hilarisch of spannend, ook zonder cohesie."

Lees hier alle recensies van Inherent Vice.

Flop van de week
Jupiter Ascending van Andy en Lana Wachowski wist minder te overtuigen. Met een score van 36% eindigde de sci-fi, met Mila Kunis en Channing Tatum in de hoofdrol, onderaan de lijst. Ab Zagt van Algemeen Dagblad noemt het een 'verspilling van geld en talent'. "Voornaamste probleem is een warrig verhaal (...) een variant van het Assepoester-sprookje vol ruimteschepen, buitenaardse monsters en eeuwigdurende gevechten in het heelal."

Lees hier alle recensies van Jupiter Ascending.

Alle bioscooppremières van deze week
1. Song of the Sea (Het lied van de zee) - 84%
2. Inherent Vice - 77%
3. The Tribe - 72%
4. Rebelse stad - Provo en de onstuimige jaren zestig - 65%
5. Jack bestelt een broertje - 62%
6. Night at the Museum: The Secret of the Tomb - 58%
6. Dos Disparos - 58%
7. Big Eyes - 56%
8. Wild Card - 48%
9. Jupiter Ascending - 36%