De Ruyter overstijgt JupiterBox Office NL - Voor de tweede week op rij heerst Michiel de Ruyter over de Nederlandse bioscopen, terwijl de bombastische sciencefictionfilm Jupiter Ascending van de Wachowski's (The Matrix) binnenkomt op nummer twee.

In tegenstelling tot in Amerika, waar SpongeBob gehakt maakte van Jupiter Ascending, doet de gele spons in Nederland een stapje achteruit naar de derde plek. Spons op het droge heeft de voorjaarsvakanties nog in het vooruitzicht voor een revanche, maar er staan ook twee grote familiefilms aan de poort te rammelen. Nieuw op nummer vijf is de avonturenfilm Night at the Museum: Secret of the Tomb, waarin nachtwaker Ben Stiller een internationale zoektocht begint om de magie in zijn museum te behouden.

De derde en laatste nieuwe binnenkomer is de actiefilm Wild Card met Jason Statham, die vanwege het beperkte aantal bioscopen niet verder komt dan nummer tien. De Nederlandse familiefilm Jack bestelt een broertje draait daarentegen in meer dan honderd filmzalen, maar strandt vooralsnog op plaats elf.

Na acht succesweken is The Hobbit: The Battle of the Five Armies uit de Nederlandse top tien verdwenen. Ook de sprookjesmusical Into the Woods en het drama The Theory of Everything staan niet meer in de ranglijst, maar zij hielden het korter vol.

Jupiter Ascending is de hoogste nieuwe binnenkomer

De top tien van Nederland van 5 t/m 8 februari
1. (1) Michiel de Ruyter (week 2)
2. (-) Jupiter Ascending (week 1)
3. (2) SpongeBob: Spons op het droge (week 2)
4. (3) Gooische Vrouwen 2 (week 10)
5. (-) Night at the Museum: Secret of the Tomb (week 1)
6. (4) Homies (week 3)
7. (6) The Imitation Game (week 5)
8. (5) Taken 3 (week 4)
9. (8) Birdman (week 3)
10. (-) Wild Card (week 1)

Deze week in première in Nederland
Heel de wereld kijkt reikhalzend uit naar de bioscoopversie van Fifty Shades of Grey, de erotische bestseller van E.L. James. In deze verfilming van Nowhere Boy-regisseur Sam Taylor-Johnson speelt Jamie Dornan de gevaarlijke miljardair Christian Grey die een sm-relatie begint met de onbevangen studente Anastasia Steele, vertolkt door Dakota Johnson.

Trailer van Fifty Shades of Grey

In de actiefilm Kingsman: The Secret Service van regisseur Matthew Vaughn (Kick-Ass), rekruteert Colin Firth een ongepolijst maar talentvol straatschoffie voor het trainingsprogramma van een uiterst geheime organisatie voor spionnen. Precies op dat moment wordt de wereld bedreigd door een IT-genie met kwaadaardige bedoelingen.

Trailer van Kingsman: The Secret Service

Walt Disney brengt een animatiefilm die niet gebaseerd is op een sprookje, maar op een strip van Marvel. Big Hero 6 vertelt over het wonderkind Hiro Hamada dat uitblinkt in robottechnologie. Wanneer hij in een gevaarlijk complot terechtkomt, moet hij zijn beste maatje, de robot Baymax, en zijn verschillende vrienden transformeren tot een groep hightech-helden. Zowel in de Engelstalige als Nederlands gesproken versie te zien.

De Nederlandse trailer van Big Hero 6

Beertje Paddington, bekend van de kinderboeken van Michael Bond, krijgt dit weekend zijn eigen bioscoopfilm. In deze mix tussen live-action en animatie is te zien hoe een jonge beer uit Peru naar Londen reist en zijn intrek neemt bij de familie Brown.

De Nederlandse trailer van Paddington

Oscar Isaac en Jessica Chastain spelen de hoofdrollen in het misdaaddrama A Most Violent Year van regisseur J.C. Chandor (Margin Call, All Is Lost). Het verhaal speelt zich af in het New York van 1981, waar corruptie en misdaad hoogtij vieren. In dit milieu probeert een ambitieuze immigrant zijn familiebedrijf uit te breiden.

Trailer van A Most Violent Year

The Woman in Black: Angel of Death is het vervolg op de horrorhit The Woman in Black uit 2012, waarin Daniel Radcliffe de hoofdrol speelde. Dit keer belandt een groep Britse kinderen op een vervloekt landgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Trailer van The Woman in Black: Angel of Death

In de zwartkomische thriller The Voices van Marjane Satrapi (Persepolis) speelt Ryan Reynolds een psychisch gestoorde man die zich laat commanderen door zijn twee huisdieren en zo tot de gruwelijkste dingen in staat is.

Trailer van The Voices

De documentaire National Gallery gunt de toeschouwers een blik achter de schermen van een Londens instituut en neemt hen mee naar het kloppend hart van dit museum.

Trailer van National Gallery

De laatste première is Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet. Deze Nederlands gesproken Franse tekenfilm is gebaseerd op het gelijknamige bekroonde stripverhaal van schrijver Jean Regnaud en tekenaar Émile Bravo.

Trailer van Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet