Nederland neemt nog wat vakantiedagen opBox Office NL - Om het einde van de zomervakantie te compenseren, verkozen de meeste bioscoopgangers dit weekend een bezoekje aan Vacation. De doldwaze komedie wordt op de hielen gezeten door de Nederlandse misdaadthriller Schone handen, die binnenkomt op nummer twee.

Vacation is een vervolg op een reeks bioscoopfilms uit de koker van National Lampoon waarin Chevy Chase een viertal rampzalige vakanties beleefde. In dit nieuwe deel speelt Ed Helms (The Hangover) Chevy's inmiddels volwassen zoon, die nu met zijn eigen gezin op pad gaat.

Recent werk van Sixth Sense-regisseur M. Night Shyamalan, zoals The Last Airbender en After Earth, deed het in Nederland relatief beter dan in de VS. Maar met The Visit is het omgekeerde het geval: de komische horrorfilm moet zich in zijn openingsweekend tevreden stellen met een zevende plaats.

Omdat het boksdrama Southpaw strandt op nummer twaalf, hoeven alleen Pixels, The Man from U.N.C.L.E. en Trainwreck hun plaats in de top tien af te staan.

Trailer van Vacation

De top tien van Nederland van 10 t/m 13 september
1. (-) Vacation (week 1)
2. (-) Schone handen (week 1)
3. (1) Straight Outta Compton (week 2)
4. (4) Mission: Impossible - Rogue Nation (week 7)
5. (2) Hitman: Agent 47 (week 2)
6. (3) Ted 2 (week 5)
7. (-) The Visit (week 1)
8. (5) Inside Out (week 9)
9. (7) Amy (week 5)
10. (6) Minions (week 11)

Deze week in première in Nederland
Precies een jaar nadat The Maze Runner een aardig succes boekte met een opbrengst van meer dan 100 miljoen dollar, gaat het verhaal verder in The Scorch Trials. Samen met de anderen die ontsnapt zijn uit de Glade, komt Thomas terecht in een troosteloos landschap met levensgevaarlijke hindernissen.

Trailer van Maze Runner: The Scorch Trials

Met een cast bestaande uit namen als Jason Clarke, Josh Brolin, Keira Knightley, Sam Worthington en Jake Gyllenhaal, vertelt de avonturenfilm Everest een waargebeurd verhaal over een expeditie op de hoogste berg ter wereld die overvallen wordt door een levensgevaarlijke sneeuwstorm.

Trailer van Everest

Na The Tree of Life en To the Wonder is Knight of Cups een nieuw existentialistisch drama van regisseur Terrence Malick, met Christian Bale, Cate Blanchett en Natalie Portman. Bale speelt een scenarioschrijver die een losbandig leven leidt in Los Angeles en naarstig de betekenis zoekt achter de leegheid van zijn bestaan.

Trailer van Knight of Cups

In de western Slow West speelt Michael Fassbender (12 Years a Slave) een mysterieuze reiziger die tegen betaling bescherming biedt aan een dromerige tiener die op zoek is naar zijn vriendin.

Trailer van Slow West

Het Scandinavische drama Underdog gaat over een Zweedse twintiger die aangenomen wordt als huishoudster bij een Noors gezin. Hier belandt ze in het hart van een bizarre driehoeksverhouding.

Trailer van Underdog

The Lesson is een drama uit Bulgarije over een docente die geconfronteerd wordt met een diefstal in haar klas. Ze belooft de dader een lesje te leren, maar wordt ondertussen door haar eigen financiële problemen in een hoek gedreven.

Trailer van The Lesson

De documentaire Nelsons No5 gaat over de vermaarde Letse dirigent Andris Nelsons, die bij het vermaarde Koninklijk Concertgebouworkest de vijfde symfonie van Sjostakovitsj komt dirigeren.

Trailer van Nelsons No5