Uitgelicht: The WolfpackDe meest bizarre documentaire van 2015 komt dit weekend naar Film1: The Wolfpack vertelt het ongelooflijke verhaal van zes jongens die hun hele jeugd zaten opgesloten in een flat in New York en de buitenwereld alleen uit Hollywoodfilms kenden. Lees hier alles over The Wolfpack.

Synopsis
De tirannieke Oscar Angulo heeft zijn zes zoons geleerd om de buitenwereld te wantrouwen. De jongens mogen hooguit een paar keer per jaar uit hun appartement in New York en soms blijven ze zelfs twaalf maanden binnen. Ze brengen hun jeugd door in de kleine ruimtes van de flat met enkel Hollywoodfilms als raam naar de buitenwereld. Hun grootste hobby is het naspelen van favoriete films, zoals Reservoir Dogs, Pulp Fiction en The Dark Knight. Wanneer de broers echter ouder worden, beginnen ze te twijfelen aan de logica van hun vader. Op een dag besluit een van hen de voordeur te openen en naar buiten te stappen.

Trivia
• Geďnspireerd door de Hare Krishna-beweging, ontleenden de Peruaanse Oscar Angulo en zijn Amerikaanse vrouw Susanne de namen voor hun zes zoons uit het Sanskriet: Bhagavan, Govinda, Narayana, Mukunda, Krisna en Jagadesh.

• Vader Oscar verbood de jongens hun haar af te knippen, omdat lange haren een symbool van kracht zouden zijn.

• Dochter Vishnu is vrijwel niet in de film te zien. Vanwege haar geringe lengte lijkt ze jonger dan haar zes broers, maar in feite is zij de oudste: het meisje werd geboren met het zeldzame syndroom van Turner.

• Het hele gezin woonde in een appartement op de zestiende etage van een flatgebouw in de Lower East Side van Manhattan. Hoewel de woning niet groter was dan 90 vierkante meter, werd het de jongens verboden om in de twee kamers te komen die aan de buren grensden.• Uit bescherming voor zijn gezin, had alleen vader Oscar een sleutel van de voordeur, die hij van binnenuit blokkeerde met een ijzeren ladder. De werkloze Oscar kwam zelf alleen buiten om de noodzakelijke boodschappen te doen.

• Het gezin Angulo kwam rond van de bijstand en de subsidie die moeder Susanne kreeg om haar kinderen thuis les te geven. Susanne moest zich aan minstens zoveel regels houden als haar kinderen - ook zij mocht de flat vrijwel nooit verlaten en had geen contact met haar eigen familie.

• Het succes van de documentaire betekende een grote ommezwaai in het leven van de gebroeders Angulo. Desondanks bleven vijf van de zes jongens wonen in het vertrouwde appartement van hun ouders. Ze houden zich alleen niet meer aan de regels van Oscar.

Crew
Deze onthullende documentaire kwam bij toeval tot stand, toen filmmaakster Crystal Moselle de als Reservoir Dogs verklede broers opmerkte tijdens hun eerste week buiten de deur. De gezamenlijke interesse in film zorgde meteen voor een band tussen Crystal en de jongens. Ze werd de allereerste gast ooit van de Angulo's en ontdekte langzamerhand hoe merkwaardig hun jeugd was geweest. Crystal begon hun kennismaking met de buitenwereld vast te leggen en volgde de jongens bijna vijf jaar lang. Op het prestigieuze Sundance Film Festival won The Wolfpack de Grand Jury Prize.

The Wolfpack is vrijdagavond 22 januari om 21:00 uur te zien bij Film1 Sundance en is vanaf dan ook te bekijken via interactieve tv, de Film1 website en de app

Trailer van The Wolfpack