Verhoeven komt met lege handen uit CannesOndanks een staande ovatie na de galapremière van zijn thriller Elle, is regisseur Paul Verhoeven toch niet in de prijzen gevallen in Cannes. Het sociaal bewogen drama I, Daniel Blake van de Britse veteraan Ken Loach ging ervandoor met de prestigieuze Gouden Palm (Palme d'Or). Lees verder voor alle prijswinnaars.

Dit is de tweede keer dat Loach een Gouden Palm wint. Hij ontving de prijs eerder voor het oorlogsdrama The Wind That Shakes the Barley met Cillian Murphy uit 2006. In 2012 won Loach nog de Juryprijs in Cannes voor zijn prachtige komische drama The Angels' Share. Verhoeven was eenmaal eerder genomineerd voor een Gouden Palm: zijn inmiddels iconische thriller Basic Instinct opende het festival in 1992, ook toen viel hij buiten de prijzen.

Alle winnaars:

Gouden Palm (Palme d'Or): Ken Loach met I, Daniel Blake

Drama over een houtbewerker van middelbare leeftijd die na een ongeluk een uitkering nodig heeft maar tegen allerlei bureaucratische rompslomp aanloopt.

Grand Prix: Xavier Dolan met It's Only The End of the World

Schrijver Louis keert na een afwezigheid van twaalf jaar terug naar zijn geboortedorp om iedereen te vertellen dat hij stervende is.

Juryprijs: Andrea Arnold met American Honey

Tiener Star voegt zich bij een groep reizende verkopers en raakt verstrikt in een vicieuze cirkel van feesten en illegale praktijken.

Beste Actrice: Jaclyn Jose met Ma' Rosa

Ma' Rosa en haar man Nestor runnen een supermarktje in een arme wijk in Manilla. Om rond te kunnen komen verkopen ze kleine hoeveelheden drugs onder de toonbank, totdat ze gearresteerd worden.

Beste Acteur: Shahab Hosseini met The Salesman

De relatie van een koppel begint uiteen te vallen terwijl ze Arthur Millers toneelstuk Death of a Salesman opvoeren.

Beste Regisseur: (1/2) Olivier Assayas met Personal Shopper

Spookfilm waarin een personal shopper wordt achtervolgd door de geest van haar overleden broer terwijl ze worstelt met de oppervlakkigheid van haar baan.

Beste Regisseur: (2/2) Cristian Mungiu met Graduation

De dochter van een eerlijke dokter wordt aangevallen vlak voor belangrijke examens die kunnen zorgen voor een beurs en dus een leven buiten het corrupte Roemenië. De man komt in een gewetenstrijd: moet hij participeren aan de corruptie en zijn dochter helpen of zich vasthouden aan zijn idealen?

Beste Script: Asghar Farhadi met The Salesman

Gouden Camera (Camera d'Or): Divines van Houda Benyamina

Drama over tweede generatie immigranten in de buitenwijken van Parijs en hun worstelingen met drugs, identiteit en religie.