Uitgelicht: Alles over scifi-franchise Star TrekDeze week gaan we boldly where no man has gone before: twaalf Star Trek-films in zes dagen. Na de uitzending natuurlijk te zien waar en wanneer je wilt. Door de jaren heen heeft de succesvolle franchise van Gene Roddenberry drie kapiteins en crews gekend. Stof genoeg om de spectaculaire scifi eens flink in het zonnetje te zetten dus. Lees snel verder voor de leukste Trek-trivia.

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de bemanningsleden van de USS Enterprise voor het eerst de ruimte in trokken in Star Trek: The Original Series (TOS). Bedenker Gene Roddenberry liet zich voor de drie seizoenen van de originele serie inspireren door westerns als Wagon Train en het boek Gulliver's Travels. Hij probeerde in iedere aflevering van zijn tot de verbeelding sprekende serie zowel een spannend als een moralistisch element te verwerken.Pas tien jaar na de serie werden er plannen gemaakt voor een debuut op het witte doek. De cast was, terecht, bang dat het leeftijdsverschil te veel zou opvallen dus werden er licht-trucjes toegepast om dit te minimaliseren. William Shatner (Captain Kirk) zette zichzelf op een spartaans dieet om weer in shape te zijn. Het is maar goed dat de originele crew zich over hun ouderdomsangst heen zette; ze speelden hun gedenkwaardige rollen in niet minder dan zeven films en waren verantwoordelijk voor belangrijke mijlpalen in Amerikaanse televisie- en filmgeschiedenis. Zo was Roddenberry's cast bijzonder multicultureel en vooruitstrevend voor vrouwenrollen en zond TOS als eerste een interraciale kus uit in Amerika.

In de zevende film nam de jongere crew van Star Trek: The Next Generation onder leiding van Patrick Stewart (Captain Picard) het stokje over van de oude rotten. Ook zij gingen tot in de uithoeken van het heelal op ontdekkingsreis en diplomatieke missies. Na nog eens drie films werd de franchise in de koelkast gezet. In 2009 was het aan regisseur J.J. Abrams om Star Trek een nieuwe plasma-kern te geven. Zijn reboot met Chris Pine als jonge versie van de rebelse Kirk telt inmiddels drie titels: Star Trek, Star trek Into Darkness en Star Trek Beyond.

De originele castDe originele cast bestond uit William Shatner (Captain James T. Kirk). Leonard Nimoy (Wetenschappelijk officier Spock), DeForest Kelley (Dokter Leonard McCoy), James Doohan (Ingenieur Montgomery 'Scotty' Scott), George Takei (Stuurman Hikaru Sulu), Walter Koenig (Veiligheidsofficier Pavel Chekov) en Nichelle Nichols (Communicatie officier Uhura). Nimoy had na twee films zin in meer; hij regisseerde zowel de derde als de vierde film. Ook Shatner klom in de regiestoel; hij mocht zijn collega's in de vijfde film vertellen wat ze moesten doen.

Te zien in:
Star Trek: The Motion Picture (1979)
Star Trek II: The Wrath of Khan (1982)
Star Trek III: The Search for Spock (1984)
Star Trek IV: The Voyage Home (1986)
Star Trek V: The Final Frontier (1989)
Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)
Star Trek Generations (1994)

De nieuwe generatieToen Kirk en kornuiten écht iets te oud werden om door de ruimte te razen werd het filmische stokje overgedragen aan de cast van de nieuwe Star Trek-serie. Bestaande uit Patrick Stewart (Kapitein Jean Luc Picard), Jonathan Frakes (Eerste commandant William T. Riker), Brent Spiner (Operationeel commandant Data, androïde), LeVar Burton (Hoofd ingenieur Geordi LaForge), Gates McFadden (Medisch officier Beverly Crusher), Marina Sirtis (Consulent Deanna Troi, half-Betazoid), Michael Dorn (Veiligheidsofficier Worf, Klingon) en Wil Wheaton (Wesley Crusher, Beverly's zoon en later stuurman).

Te zien in:
Star Trek Generations (1994)
Star Trek: First Contact (1996)
Star Trek: Insurrection (1998)
Star Trek: Nemesis (2002)

De retro nieuwelingenRelatief kort na de laatste Star Trek-film krijgt J.J. Abrams (Mission: Impossible III) de opdracht om de filmreeks weer cool te maken. Hij pakt het idee op om terug te gaan naar de oorsprong van Roddenberry's geesteskind. Een jonge cast speelt piepjonge versies van de originele crew. Alles ziet er gelikt uit voor het nieuwe publiek maar toch relatief retro om zo de bestaande fanbase ook tevreden te houden. De nieuwe crew bestaat uit Chris Pine (Kapitein James T. Kirk), Zachary Quinto (Wetenschappelijk officier Spock), Zoe Saldana (Communicatie officier Uhura), Anton Yelchin (Veiligheidsofficier Pavel Chekov), Karl Urban (Dokter Leonard 'Bones' McCoy), Simon Pegg (Ingenieur Montgomery 'Scotty' Scott) en John Cho (Stuurman Hikaru Sulu).

Te zien in:
Star Trek (2009)
Star Trek Into Darkness (2012)
Star Trek Beyond (2016)

Film1 Promo van de Star Trek Special

Meteen je kennis testen? Doe dan nu onze Star Trek-quiz