Uitgelicht: BrooklynVanaf nu kun je bij Film1 wegdromen bij de beeldschone blauwe kijkers van Saoirse Ronan; én haar acteertalent niet te vergeten. Ze schittert in Brooklyn als Ierse die naar Amerika afreist voor toekomstkansen maar uiteindelijk verscheurd wordt tussen twee continenten. Lees snel verder voor alles over dit prachtige drama.

Synopsis

In het voor drie Oscars genomineerde Brooklyn, naar het gelijknamige boek van de Ierse schrijver Colm Tóibín, reist Ierse deerne Eilis (Saoirse Ronan) af naar Amerika op zoek naar een betere toekomst. Net als veel Ierse gelukszoekers die de oceaan overstaken in de jaren vijftig, komt ze terecht in het chaotische Brooklyn. Eilis' schrijnende verlangen naar thuis wordt verzacht als ze de charmante Tony tegenkomt. Maar wanneer een familietragedie haar doet terugkeren naar haar geboortedorp Enniscorthy komt ze zwaar in de verleiding om haar zorgvuldig opgebouwde Amerikaanse leven te laten voor wat het is.Trivia

• Jaren geleden was ook al interesse in een verfilming van Colm Tóibíns boek met Ronan als hoofdrolspeelster. De producenten vonden haar destijds nog te jong om Eilis overtuigend neer te kunnen zetten en richtten hun pijlen op Rooney Mara. Door omstandigheden ging de productie niet door waardoor nu, jaren later, Ronan alsnog werd gecast.

• De rol van Eilis ligt Ronan zeer na aan het hart: de ouders van Ierse actrice emigreerden eveneens naar Amerika voordat de ze geboren was.

• De filmscènes die zich daadwerkelijk afspelen in Brooklyn, zijn grotendeels opgenomen in het Canadese Montreal. Dit omdat het nagenoeg onmogelijk bleek om het echte Brooklyn eruit te laten zien zoals in de jaren vijftig.Emory Cohen, die de rol speelt van Tony, heeft gezegd dat hij de enige Amerikaan op de set was. Dit klinkt onwaarschijnlijk aangezien de film zich voor een groot deel afspeelt in New York, maar zoals hierboven uitgelegd staat werden die opnames voornamelijk gedraaid in Montreal. Cohen was dus omringd door Ierse en Canadese acteurs.

• Tijdens close-ups van Saoirse Ronan plaatste cinematograaf Yves Bélanger twee lantaarns voor haar ogen om zo een unieke sprankeling te krijgen. Hij gebruikte ook een unieke combinatie van studiolichten en natuurlijk licht om een realistische jaren vijftig sfeer te creëren.

Cast & Crew

Regisseur John Crowley heeft nog geen uitgebreid cv; Brooklyn is nog maar zijn vijfde speelfilm. Hij maakte eerder onder meer het indrukwekkende drama A Boy dat vier British Film Awards (BAFTA's) won voor Beste Acteur (Andrew Garfield), Beste Regisseur, Beste Montage en Beste Camera en Licht. Ook Brooklyn ontving zes BAFTA-nominaties en mocht er eentje verzilveren in de categorie Alexander Korda Award voor Beste Britse Film. Saoirse Ronan wordt in haar rol bijgestaan door Domhnall Gleeson (The Revenant), Julie Walters (One Chance) en Jim Broadbent (Big Game). Het scenario van Brooklyn is van Nick Hornby die eerder furore maakte de boekversies van High Fidelity - later verfilmd met John Cusack in de hoofdrol - en About a Boy en het scenario van Wild.

Brooklyn is vanaf zondag 15 januari te zien bij Film1 en vanaf dan ook te bekijken via interactieve tv, de website of de app, waar en wanneer je wil

Trailer van Brooklyn