Interview hoofdrolspeler The Ring

Deze donderdag gaat er een wel heel bijzondere horror-thriller in premiere, namelijk 'The Ring'. De film was een groot succes in Amerika, en ongetwijfeld zal deze Hollywood-remake van het Japanse origineel 'Ringu' (1998) ook in Nederland hoge ogen gooien. Net als bij een vergelijkbare film als 'The Sixth Sense' gaat het hier om een ijzersterk verhaal dat op geďnspireerde wijze vorm is gegeven. De film onderscheidt zich gemakkelijk van de gemiddelde horrorpulp, hetgeen mede de verdienste is van regisseur Gore Verdinsky ('The Mexican') en hoofdrolspelers Naomi Watts ('Mulholland Drive') en Martin Henderson ('Windtalkers'). Filmfocus sprak met de jonge Nieuw-Zeelandse acteur Henderson over de vrolijke kanten van het maken van een horror-film:


FF: Ben je een fan van het horror-genre?
MH: "Nou nee, eerlijk gezegd niet bijzonder. Ik heb een hekel aan ongeloofwaardige verhaallijnen, en ontknopingen vol gaten. Gelukkig valt dat bij 'The Ring' heel erg mee; zolang je bereid bent te accepteren dat het om een bovennatuurlijke thriller gaat zul je verder niet teleurgesteld worden in het verhaal."
FF: Wat maakt The Ring zo bijzonder?
MH: "Wat ik er mooi aan vind, is dat het begint als een "murder-mystery", waarna in de tweede helft van de film het horror-gevoel de overhand neemt. Het Japanse origineel was al geweldig, en zo mogelijk nog beklemmender. Ik was bang dat de remake te glad zou worden, maar dat viel me erg mee. Hoewel het duidelijk Hollywood is, is het zeker niet risicoloos geworden."
FF: En hoe is het nu om jezelf op het witte doek in een lijk te zien veranderen?
MH: lacht: "Dat is totaal niet creepy. Het is eigenlijk alleen maar grappig, een vrij komische ervaring om al die vreselijke dingen met jezelf te zien gebeuren. Ik had bij het lezen van het script al meteen voorpret over sommige scenes.FF: Vergt het een speciale aanpak om in een griezelfilm te acteren?
MH: "Nee. Je probeert gewoon natuurlijk te acteren, zoals altijd. Want hoe gewoner en geloofwaardiger de karakters zijn, hoe harder de schok aankomt wanneer het mis gaat. Verbinsky, de regisseur, bleef Naomi en mij wel de hele opnames door opjagen om consequent 'bang' te blijven. Hij hield de spanning er goed in bij ons, zeg maar.
FF: Hoe was het om met de Australische Naomi Watts te werken?
MH: "Ach, Australiers nemen Nieuw-Zeelanders niet helemaal serieus, het 'kleine broertje' zeg maar. Er werd dus flink heen en weer gepest, onvermijdelijk. Maar de samenwerking was mede daarom juist extra leuk. Geen klachten hier."

(Roald van Oosten, Filmfocus.nl, auteursrecht voorbehouden)