'Un Long Dimanche' onder nominatieregen

(filmfocus) - Jean-Pierre Jeunet's nieuwste film 'Un Long Dimanche de Fianšailles' heeft een veelbelovend aantal CÚsarnominaties gekregen; 12 stuks. Ook kreeg het drama twee Oscarnominaties, namelijk voor art direction en cinematografie (camerawerk). De CÚsar wordt ook wel de Franse Oscar genoemd.

Of 'Un Long Dimanche de Fianšailles' wel als een echte Franse film beschouwd kan worden, is nog een tijdje de vraag geweest. Regisseur Jean-Pierre Jeunet verkreeg de financiering niet uit de Franse beurs, maar van de Amerikaanse zijde. De film wordt ook gedistribueerd door het Amerikaanse Warner Bros. Het drama mocht niet meedingen met een groot aantal Franse filmprijzen en werd een aantal keer geweerd van filmfestivals in het land omdat het niet 'Frans genoeg' zou zijn.Directeur van de CÚsars, Alain Terzain, heeft het dilemma opgelost door te zeggen dat alle films 'met een Franse expressie' kunnen meedingen voor een CÚsar. 'Un Long Dimanche' is onder andere genomineerd voor Beste Film, Beste Regisseur (Jeunet), Beste Actrice (Audrey Tatou), Beste Nieuwe Acteur (Caspar Ulliel) en Beste Script. De uitreiking van de CÚsars zal dit jaar plaatsvinden op 26 februari, een dag voor de Oscars.

Jeunet viel het filmpubliek het eerst op door zijn macabere komedie 'Delicatessen' uit 1991. Zijn grootste succes tot op heden maakte hij met het moderne sprookje 'Fabuleux destin d'AmÚlie Poulain' in 2001. Toenmalig hoofdrolspeelster Audrey Tatou speelt in 'Un Long Dimanche de Fianšailles' wederom de vrouwelijke hoofdrol. De film draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.