Tien slechtste filmremakes

Steeds vaker worden klassieke films door Hollywood gerecycled tot afschuwelijke kopieŽn. Film1 heeft de tien slechtste filmremakes op een rij gezet...
The Texas Chainsaw Massacre

10. The Texas Chainsaw Massacre

Eerst was er het origineel... De gelijknamige tour de force van Tobe Hooper uit 1974. In die lowbudget horrorklassieker krijgen vijf jongeren autopech op het Texaanse platteland. Ze bellen aan bij een vervallen huis, waar de angstaanjagende Leatherface ze opwacht, gewapend met vleeshaken en een kettingzaag. 'The Texas Chain Saw Massacre' werd gedraaid onder armzalige omstandigheden tijdens een lang aanhoudende hittegolf, wat ertoe leidde dat de cast en crew soms tot hysterie werden gedreven. Die waanzin is duidelijk af te lezen aan deze zenuwslopende, zwartgallige ervaring. Bij herzien valt dan ook pas op hoe ontzettend grappig de film soms is en hoe weinig bloed er eigenlijk getoond wordt.

En toen kwam de remake... Al jaren voor 'Transformers: Revenge of the Fallen' bevestigde regisseur Michael Bay zijn wanstaltige reputatie toen hij een remake van deze klassieker aankondigde. Het zou de eerste film worden van zijn productiemaatschappij Platinum Dunes. Onder regie van videoclipregisseur Marcus Nispel werd de suggestie en rauwe intensiteit van het origineel vervangen door een overgestileerde, schreeuwerige aaneenschakeling van zielloze bloedbaden. Een overdaad aan gore staat niet gelijk aan spanning; een les die de makers hier compleet achterwege hebben gelaten.

Het ergste is nog... Deze beroerde versie bleek ook nog eens een enorme commerciŽle hit, waardoor Platinum Dunes in staat werd gesteld om meerdere geliefde horrorklassiekers te verkrachten. Zo hebben we afgrijselijke interpretaties van 'The Hitcher' (2007), 'Friday the 13th' (2009) en 'A Nightmare on Elm Street' (2010) moeten verwerken. En we mogen dankbaar zijn dat geplande remakes van Alfred Hitchcocks 'The Birds' en Roman Polanski's 'Rosemary's Baby' (nog) niet het productiestadium hebben bereikt.

Volgende »

Nummer 10 van 10