2001: A Space Odyssey

2001: A Space Odyssey (1968)

Film1
7.9 / 10
43
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie, Sciencefiction
Regie: Stanley Kubrick
Cast: Keir Dullea, William Sylvester, meer »
Lengte: 138 minuten
Land: Groot-BrittanniŽ
Taal:

Geldt nog steeds als mijlpaal in de filmgeschiedenis door zijn inventieve verhaalstructuur, de special effects en de ongebruikelijke klassieke-muzieks

2001 neemt de kijker mee op een hallucinerende tijd-ruimtetrip, te beginnen bij de ontdekking van een zwarte monoliet op de maan in 2001, terug naar de oertijd van vier miljoen jaar geleden, om vervolgens naar een toekomstige tijd te schieten waarin verouderingsprocessen omkeerbaar blijken. Ondertussen experimenteren de aardbewoners met artificiŽle intelligentie en starten ambitieuze ruimtemissies. Tijdens zo een reis, onder supervisie van de computer Hal-9000, begint Hal menselijke trekken te vertonen. Opzettelijk lijkt hij de missie te willen saboteren. De vraag is: waarom?

Stanley Kubricks space-klassieker 2001: A SPACE ODYSSEY geldt nog steeds als mijlpaal in de filmgeschiedenis door zijn inventieve verhaalstructuur, de special effects en de ongebruikelijke klassieke-muziekscore. De regisseur had zichzelf dan ook geen geringe taak opgelegd: het ontrafelen van het mysterie van het menselijk bestaan.