Aladdin

Aladdin (1992)

Film1
8.1 / 10
97
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie, Familie, Fantasy, Komedie, Musical
Regie: John Musker, Ron Clements
Cast: Scott Weinger, Robin Williams, meer »
Lengte: 90 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Disneys vrolijke en swingende versie van Aladdin en de Wonderlamp, met een bijdehante Robin Williams als de stem van De Geest

De dappere en slimme straatjongen Aladdin woont samen met zijn ondeugende aapje Abu in het koninkrijk Agrabah. Wanneer de uitgehuwelijkte prinses Jasmine stiekem het paleis ontvlucht, ontmoet ze Aladdin en raken ze beiden in vuur en vlam. Ondertussen wil de sluwe grootvizier Jafar Aladdin gebruiken om in een magische grot een wonderlamp voor hem te bemachtigen. Aladdin gebruikt de wonderlamp voor zichzelf en roept daarmee een vriendelijke en bijdehante Geest op die zijn wensen kan vervullen. De Geest tovert Aladdin om tot een echte prins, maar zo wil Jasmine niets meer van hem weten. De problemen worden nog groter wanneer Jafar de wonderlamp in handen krijgt en hij zíjn wensen mag doen. Kan Aladdin hem verslaan en Jasmines hart veroveren?

Nadat Disney met de successen van 'The Little Mermaid' en vooral 'Beauty and the Beast' de animatiefilm nieuw leven in had geblazen, werd begin jaren negentig met 'Aladdin' een nieuwe trend gezet: beroemde filmsterren casten om de stemmen in te spreken. Komiek en spraakwaterval Robin Williams was perfect voor de rol van de grote blauwe bijdehante Geest. Voor de Nederlandse versie kregen regisseur Arnold Gelderman en acteur Pierre Bokma het onmogelijke voor elkaar door de vele improvisaties van Williams te vertalen en vertolken. De eerste versie van 'Aladdin' werd door directeur Jerrey Katzenberg compleet afgekeurd. Aladdin moest bijvoorbeeld meer Tom Cruise lijken in plaats van Michael J. Fox.