Darwin's Nightmare

Darwin's Nightmare (2004)

IMDb
7.5 / 10 4261
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Documentaire
Regie: Hubert Sauper
Cast: Hubert Sauper, Raphael Tukiko Wagara, meer »
Lengte: 107 minuten
Land: Oostenrijk, Frankrijk, BelgiŽ
Taal: Engels, Russisch, Swahili

Documentaire over de onluisterende situatie rond de Tanzaniaanse export van nijlbaarzen, die voor de hongerlijdende bevolking niet te betalen zijn

In het Afrikaanse Victoria-meer ontketende een wetenschapper een evolutionaire ramp door een paar nijlbaarzen los te laten in het water. Binnen enkele decennia had de vraatzuchtige roofvissoort 95% van de inheemse vissoorten uitgeroeid. Als we de Tanzaniaanse regering en de westerse vertegenwoordigers van de vrije wereldeconomie mogen geloven is de nijlbaars echter een zegen. Bij het vissersstadje Mwanza wordt elke dag vijfhonderd ton nijlbaars gevangen en verwerkt tot keurig verpakte filets die via gammele Russische transportvliegtuigen naar Europa en Japan worden geŽxporteerd. Ondertussen worden met dezelfde transportvliegtuigen ladingen wapentuig binnengevlogen, bestemd voor de vele bloedige conflicten in de regio.

De documentaire 'Darwin's Nightmare' van Hubert Sauper toont het ware gezicht van de nijlbaarshandel in Tanzania: het westen levert wapens aan Angola en neemt met ontwikkelingshulp geproduceerde visfilets mee terug. Voor de hongerlijdende bevolking zijn de filets inmiddels onbetaalbaar en leeft men van rotte nijlbaarskarkassen. Wanhoop, AIDS en geweld hebben in de gemeenschap vrij spel. Sauper legt deze vorm van globalisering en exploitatie zonder sensatielust bloot. En zonder misplaatste hoop toont hij de wonderbaarlijke kracht van de individuen die gebukt gaan onder een van de meest mensonterende situaties. Het is een ontnuchterend portret van de plek waar, als je Darwin mag geloven, ooit de allereerste mens rechtop liep. • Pers -  

  De vis wordt altijd duur betaald

  "Darwin's Nightmare is een hartverscheurende documentaire - soms poŽtisch, ook vol beelden die niet hadden misstaan in een horrorfilm."

  Jan Pieter Ekker - De Volkskrant

  Nachtmerrie met baarzen

  "Saupers doorzettingsvermogen op weg naar zijn waarheid is indrukwekkend en het scenario dat hij schetst met recht schokkend."

  Willem Schouten - Spits

  Nijlbaars vernielt land

  "Zware, beladen woorden, maar wie de film ziet, kan ze slechts beamen."

  Jos van der Burg - Het Parool
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 september 2005
  Distributeur: Cinema Delicatessen
  Bezoekers: 11.006