Batman Begins

Batman Begins (2005)

Film1
7.5 / 10
710
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Fantasy
Regie: Christopher Nolan
Cast: Christian Bale, Michael Caine, meer »
Lengte: 139 minuten
Land: Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ
Taal: Engels, Tibetaans, Mandarijn

Regisseur Christopher Nolan ('Memento') laat zien hoe Bruce Wayne (Christian Bale) aan zijn alter ego kwam: de zwarte superheld Batman

Toen Bruce Wayne (Christian Bale) nog een klein jongetje was, zag hij hoe zijn ouders voor zijn neus vermoord werden. Zijn leven is obsessief vervuld van wraakgevoelens en hij vlucht naar het Oosten, waar hij in de leer gaat bij de gevaarlijke ninja-leider Ra's Al-Guhl. Wanneer hij terugkomt in Gotham City wordt de stad geregeerd door criminelen en Bruce besluit een nieuw persoon te worden om de misdaad tegen te gaan: Batman. Samen met de politieagent Jim Gordon gaat Batman op pad, de strijd met de criminaliteit aan.

'Batman Begins' is alweer de vijfde Batmanfilm, sinds Tim Burton in 1989 de stripheld nieuw leven inblies. Hoofdrolspeler Christian Bale ('American Psycho') neemt het stokje over van Michael Keaton, Val Kilmer en George Clooney. De regie is dit keer in handen van de Engelsman Christopher Nolan, die in 2000 de opvallende thriller 'Memento' maakte. Met 'Batman Begins' neemt hij een stap terug in de tijd, om te laten zien hoe Bruce Wayne tot zijn alter ego is gekomen. Naast Bale zijn er rollen weggelegd voor Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman, Gary Oldman en Katie Holmes. • Pers -  

  De oorsprong van een levende legende

  "Bale slaagt glansrijk als Bruce Wayne/Batman, terwijl ook de rest van de acteurs perfect gecast is. De film is met zijn twee uur en twintig minuten wel wat aan de lange kant, dat had best een kwartiertje minder gemogen. En gekund, want het wordt op een gegeven moment wel wat langdradig."

  Jochem Geerdink - Metro

  Hitsige Hiltonklonen en een hippe Batmobiel

  "Het virtuoze niveau van Sin City haalt Batman Begins uiteindelijk niet. Dat komt vooral omdat zo veel van Batman al gemeengoed is. Dat neemt niet weg dat Batman, met Rutger Hauer in een intrigerende bijrol, hier overtuigend aan een nieuw leven begint."

  Willem Schouten - Spits

  Hoe werd Batman een superheld?

  "Nolan kiest voor een snelle montage met veel close-ups, en dat komt de impact van de confrontaties niet ten goede. Het maakt dat het eerste uur van Batman begins als een extreem lange proloog aanvoelt. Wanneer de vleermuisman eindelijk ter zake komt, wordt dat euvel overwonnen en dat doet vermoeden dat een eventueel vervolg een stuk beter kan uitpakken."

  Bart van der Put - Het Parool

  Superheld met een jeugdtrauma

  "Nolan raakt met Batman Begins de juiste toon. Drama en geweld houden elkaar in evenwicht, en droogkomische oneliners van Bruce Waynes butler (Michael Caine) zorgen voor de relativering."

  Ronald Ockhuysen - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 16 juni 2005
  Film1 première: Zaterdag 7 oktober 2006
  Distributeur: Warner Bros
  Bezoekers: 206.119
  Website: OfficiŽle website
 • Reacties (96)  
   • Nature
   • dinsdag 20 september 2011
   • 13:03

   Ik vind dit nog steeds de beste Batman film allertijde eigenlijk.TOP!
   Ben benieuwd naar TDKR.

   • michiel meijlof
   • donderdag 19 juli 2012
   • 23:32

   Zeer spectaculaire film, heel goed. Spannend, pakkend en mooi gemaakt! Zeer benieuwd naar deel 3!

   • john.creckboog
   • donderdag 29 november 2012
   • 17:29

   geweldige film met een goed verhaal, goede actiescenes, en een geweldige cast. *5.0 ( dit is de 1ste batman film die ik ooit heb gezien en ik ga nu zeker the dark knight en the dark knight rises kijken :)

   • Tarkus
   • vrijdag 30 november 2012
   • 21:56

   Tarkus schreef:
   Ik was al maanden aan het uitkijken naar de DVD, en nu hij er eindelijk is... ik heb er van genoten.. deze film is werkelijk grandioos en verslaat de 4 vorige allen tesamen. Er wordt hier een pracht van een Batman neergezet door Christian Bale. Ook de andere rollen zijn werkelijk goed gekozen, Caine als Alfred, subliem. Liam Neeson als de leraar/schurk, en Gary Oldman (bijna onherkenbaar) als de (latere) kommissaris Gordon. Om van de altijd prachtig acterende Freeman maar te zwijgen.. kortom.. subliem deze film !!!!


   Heb deze prent naar aanleiding van het verschijnen van de derde film, en ook omdat ik hem nu op blu-ray heb opnieuw bekeken.
   Het is en blijft een prachtfilm, en zodoende heb ik aan mijn eerste commentaar niets toe te voegen.

   • MGM
   • donderdag 24 maart 2016
   • 13:35

   Zag de film voor de tweede keer en kon me gelukkig weinig herinneren van de eerste keer.Wat mij betreft:De perfecte actiefilm.Boeiend verhaal, goede cast,uitstekende regie,mooie sfeertekening,verrassend mooie aankleding (zowel kleding als auto's etc.)balans in actie en drama, prachtige muziek,onvoorspelbare plots. Hopelijk vergeet ik ook deze keer snel en kijk uit naar de derde keer....Puur kijkgenot.Hťťrlijk.
   5* cijfer 10

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer