Kinsey

Kinsey (2004)

Film1
6.3 / 10
23
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Bill Condon
Cast: Liam Neeson, Laura Linney, meer »
Lengte: 118 minuten
Land: Verenigde Staten, Duitsland
Taal: Engels

Drama met Liam Neeson als wetenschapper Alfred Kinsey, de eerste man die onderzoek deed naar seksualiteit en voor een hoop opschudding zorgde

In de jaren veertig van de vorige eeuw start wetenschapper Alfred Kinsey (Liam Neeson) met onderzoeken op een nog onontgonnen terrein: het seksuele gedrag van de mens. Hij ontwikkelt samen met zijn team een onderzoeksmethode om door het grote taboe heen te breken dat op dat moment nog over het onderwerp heerst. De publicatie van zijn boek slaat in als een bom en wanneer hij wil beginnen aan een vervolgstudie - ditmaal over de vrouw - merkt hij dat zijn geldschieters en de Amerikaanse normen en waarden zijn onderzoeken beginnen te dwarsbomen.

De lancering van zijn boek 'Sexual Behaviour of the Human Male' in 1948 was te vergelijken met de inslag van een atoombom, beweerde de pers. De Amerikaanse wetenschapper Alfred Kinsey houdt tot op de dag van vandaag de menselijke gemoederen bezig, doordat zijn onderzoeksmethoden en resultaten nog steeds omstreden zijn. Regisseur Bill Condon ('Gods and Monsters'), die ook bekend staat als een activist voor homorechten, wil met deze productie opnieuw Kinsey's gedachtengoed wereldlijk maken. De hoofdrol wordt vertolkt door Liam Neeson. Tegenspeelster Laura Linney kreeg een Oscarnominatie voor haar bijrol. • Pers -  

  Alles voor de seksuele vrijheid

  "Kinsey volgt het leven van zijn held in chronologische volgorde. Die wat statische opbouw wordt verlevendigd door Neeson en Linney, die beiden hun hele hart in hun personages hebben gelegd. Bovendien is de film opmerkelijk grappig."

  Marieke Kremer - Spits

  Geklungel in de echtelijke sponde

  "Kinsey is een ambachtelijke productie, die steunt op uitstekend acteerwerk en een handig scenario, waarin het leven van Dr. Kinsey symbool staat voor het verhaal van de seksuele revolutie."

  Ronald Ockhuysen - De Volkskrant

  Mentale krachtpatser strijdt tegen verstikkende seksuele moraal

  "Als pionier van de seksuele revolutie propageert hij een vrije seksuele moraal, waarbij hij gevoelens van anderen gemakkelijk opzij schuift. Of zijn vrouw (fraaie rol van Laura Linney) het aankan of niet: hij zal seksueel experimenteren met anderen. Het zijn kleine smetten op Kinsey's blazoen, want de film toont hem vooral als een mentale krachtpatser, die bewondering afdwingt met zijn strijd tegen de verstikkende seksuele moraal."

  Jos van der Burg - De Filmkrant

  Seksloze film over seks

  "In het licht van de huidige conservatieve wind die door de VS waait, is dit zeker een boeiende film, maar of het grote publiek er warm voor loopt om twee uur naar seks zonder een greintje geil te kijken, is nog maar zeer de vraag."

  Juul Steyn - Metro
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 16 juni 2005
  Film1 première: Dinsdag 6 november 2007
  Distributeur: Paradiso Entertainment
  Bezoekers: 8.967