The Silence of the Lambs

The Silence of the Lambs (1991)

Film1
8.3 / 10
371
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regie: Jonathan Demme
Cast: Jodie Foster, Anthony Hopkins, meer »
Lengte: 118 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Oscarwinnende thriller met Anthony Hopkins als psychopaat Hannibal Lecter die FBI-agente Jodie Foster helpt een seriemoordenaar op te sporen

De jonge FBI-agente Clarice Starling wordt op de zaak van een vermoord meisje gezet en komt op het spoor van een seriemoordenaar. Om het gedachtepatroon van deze gestoorde man de doorgronden, zoekt ze hulp bij de dokter Hannibal Lecter, een briljante maar levensgevaarlijke psychopaat die opgesloten zit wegens kannibalisme. Van achter het glas in zijn zwaar bewaakte cel bestudeert de manipulatieve Lecter het dossier. Hij is bereid bruikbare tips te geven, in ruil voor persoonlijke bekentenissen van Clarice. Quid pro quo.

De ijzingwekkende thriller 'The Silence of the Lambs' van regisseur Jonathan Demme is gebaseerd op het boek van Thomas Harris. De film kreeg in 1992 maar liefst vijf Oscars, waaronder Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur (Anthony Hopkins) en Beste Actrice (Jodie Foster). Hopkins zou twee keer terug keren als de psyhcopaat Hannibal 'the Cannibal' Lecter, namelijk in 'Hannibal' (2001) en 'Red Dragon' (2002). Het verhaal van 'Red Dragon' was overigens in 1984 al verfilmd onder de titel 'Manhunter' (destijds met Brian Cox als Hannibal). 'The Silence of the Lambs' staat echter bekend als de meest succesvolle verfilming van Harris' boeken.