Alien

Alien (1979)

Film1
7.9 / 10
238
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Sciencefiction
Regie: Ridley Scott
Cast: Sigourney Weaver, John Hurt, meer »
Lengte: 116 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Baanbrekende mix van sciencefiction en horror, waarin de bemanning van een ruimteschip wordt geterroriseerd door een zeer bloeddorstig monster

Het ruimteschip Nostromo reageert op een noodsignaal, afkomstig van een onbekende planeet. Tijdens een verkenning van het verlaten landschap, ontdekt de bemanning een vreemd, neergestort ruimteschip. Als de verkenningsploeg terugkeert naar de Nostromo, blijkt al snel dat ze zonder het te weten iets mee hebben gebracht uit het andere ruimteschip. Iets dat op het punt staat om uit te breken.

In 1979 kwam Alien uit, de tweede film van de toen nog niet zo bekende regisseur Ridley Scott. De grimmige combinatie van sciencefiction en horror sloeg aan bij het grote publiek en de film bracht 100 miljoen dollar op (voor 1979 was dat al helemaal een imposant bedrag). Bovendien verwekte de Alien een aantal sequels en bezorgde de film Sigourney Weaver een doorbraak. Alien is tevens een film die tot uitgebreide analyses heeft geleid vanwege de hoge kwaliteit, het vernieuwende karakter en vooral het doorbreken van het traditionele rollenpatroon door van Ripley een sterke heldin te maken. Bijna 25 jaar later, in het najaar van 2003 was deze huiveringwekkende film opnieuw te zien op het witte doek in de Director's Cut.