The 39 Steps

The 39 Steps (1935)

Pers
90% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Thriller
Regie: Alfred Hitchcock
Cast: Robert Donat, Madeleine Carroll, meer »
Lengte: 86 minuten
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels

Klassieke thriller van Hitchcock over een man die op de vlucht slaat omdat hij ten onrechte wordt verdacht van een moord

In een Londens theater ontstaat paniek nadat een pistoolschot is gelost. In de verwarring botst de jonge Richard Hannay op de nerveuze Annabella Smith, die op de vlucht is voor de geheime organisatie The 39 Steps. Diezelfde nacht wordt ze vermoord in Hannays huis. Hannay probeert de toedracht van de moord te achterhalen en valt intussen voor de mooie blondine Pamela (Madeleine Carroll).

In de thriller The 39 Steps raken doodgewone mensen verwikkeld in de vreemdste avonturen en worden dramatische gebeurtenissen met onderkoelde humor gebracht. Hitchcock introduceert in deze film twee kenmerkende stijlmiddelen: het type van de fatale, ijzige blondine en de MacGuffin, een plotelement dat het verhaal aandrijft maar uiteindelijk onbelangrijk is. The 39 Steps - naar de roman van John Buchan - geldt als klassieker en wordt met The Lady Vanishes (1938) gezien als het hoogtepunt uit Hitchcocks Engelse periode (in 1940 vertrok hij naar de Verenigde Staten). In zijn vijf decennia omspannende carrière werden zijn films veelvuldig bekroond. Hitchcock ontving bij de Oscaruitreikingen in 1968 de Irving G. Thalberg Memorial Award voor zijn gehele oeuvre.*********

Film1 Recensie: Vroege Hitchcock toont hand van de Master

Prachtige vroege Hitchcock vol suspense en humor die een voorproefje geven op het latere werk van de onbetwiste Master of Suspense. Misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar een absolute must.

Lees verder
 • Pers - 90%  
  90

  Vroege Hitchcock toont hand van de Master

  Prachtige vroege Hitchcock vol suspense en humor die een voorproefje geven op het latere werk van de onbetwiste Master of Suspense. Misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar een absolute must.

  Michelle Iwema - Film1

  The 39 Steps

  "The 39 Steps is een van de hoogtepunten uit Hitchcocks Engelse periode, zijn eerste meesterwerk waarvan er nog velen zouden volgen."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 december 2009
  Distributeur: Nederlands Film Museum Distributie