Yasmin

Yasmin (2004)

Film1
6 / 10
12
IMDb
7 / 10 619
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Kenneth Glenaan
Cast: Renu Setna, Badi Uzzaman, meer »
Lengte: 87 minuten
Land: Groot-BrittanniŽ, Duitsland
Taal: Engels, Punjabi

Brits drama over de jonge vrouw Yasmin die in de 21e eeuw steeds meer problemen krijgt om als persoon Aziatisch, moslim en Brits tegelijk te zijn

De jonge, vrijmoedige Yasmin komt uit een Pakistaanse familie en woont in Engeland. Na een periode van rebellie als tiener buigt ze voor de eisen van haar vader, een weduwnaar, en stemt ze in met een gearrangeerd huwelijk met een neef 'van thuis'. De verschillen tussen deze geitenherder uit een Pakistaans dorpje en de verwesterde Yasmin zijn erg groot. Bovendien krijgen de aanslagen van 11 september een grote invloed op hun levens. Op haar werk wordt Yasmin meer en meer als buitenstaander behandeld en haar echtgenoot wordt op gewelddadige manier opgepakt en gevangen genomen wordt in het kader van de nieuwe anti-terreurwetten. De onrechtvaardigheid van deze gebeurtenis dwingt haar om haar geloof, cultuur en relaties opnieuw te evalueren.

Het Britse drama 'Yasmin' wordt beschreven uit het oogpunt van een sterke en verwesterde vrouw die in Engeland werkt maar intussen in haar eigen traditionele cultuur leeft. Scriptschrijver Simon Beaufoy ('The Full Monty') kaart universele thema's aan zoals schuldgevoel, het overschrijden van grenzen en de zoektocht naar identiteit. Hoofdrolspeelster Archie Panjabi was eerder te zien in de films 'East Is East' en 'Bend It Like Beckham'. • Pers -  

  Goedbedoeld drama

  "Het is een precair evenwicht tussen culturen, dat regisseur Kenneth Glenaan in de opening van het goedbedoelde, voorspelbare drama Yasmin laat zien."

  David Sneek - de Volkskrant

  Tussen hoofddoek en spijkerbroek

  "Vanuit een persoonlijk perspectief laat de film zien hoe mensen uit elkaar drijven en tegenover elkaar komen te staan."

  Marco Weijers - de Telegraaf
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 november 2005
  Film1 première: Woensdag 14 maart 2007
  Distributeur: RCV Entertainment
  Bezoekers: 1.375