16 Blocks

16 Blocks (2006)

Film1
6.8 / 10
281
Pers
60% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Misdaad
Regie: Richard Donner
Cast: Bruce Willis, Mos Def, meer »
Lengte: 101 minuten
Land: Verenigde Staten, Duitsland
Taal: Engels

Op de hielen gezeten door corrupte politie, moet rechercheur Bruce Willis een criminele getuige levend naar de rechtbank zien te krijgen

Rechercheur Jack Mosley (Bruce Willis) heeft een kater. Om acht uur 's ochtends krijgt hij nog een klein klusje toegeschoven. Crimineel Eddie Bunker (Mos Def) moet van zijn cel worden vervoerd naar het gerechtsgebouw, zestien blokken verderop, om te getuigen bij de Hoge Raad. Het zou Jack waarschijnlijk een kwartier kosten om de praatgrage Eddie af te leveren en naar huis te gaan. Van dat plan komt weinig terecht, want onderweg wordt Eddie bijna het slachtoffer van een moordaanslag. Jack krijgt assistentie van rechercheur Frank Nugent, maar Eddie ontdekt tot zijn grote schrik dat de man tegen wie hij moet getuigen deel uit maakt van Nugents politieteam. Jack en Eddie proberen uit alle macht levend de rechtbank te bereiken.

Regisseur Richard Donner maakte in de jaren zeventig naam met de horrorfilm 'The Omen'. Daarna volgden de eerste twee Supermanfilms en 'The Goonies'. De actiethriller '16 Blocks' ligt meer in het straatje van de 'Lethal Weapon' reeks, die ook door Donner werden geregisseerd. Scenarioschrijver Richard Wenk, schreef en regisseerde eerder de romantische komedie 'Just the Ticket'. Hoofdrollen in '16 Blocks' zijn voor veteraan Bruce 'Die Hard' Willis en rapper Mos Def, die ook al te zien was in 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy'. Rechercheur Frank Nugent wordt gespeeld door David Morse, die bekend werd door de ziekenhuisserie 'St. Elsewhere' en tevens te zien was in films als 'The Indian Runner', 'Twelve Monkeys' en 'Dancer in the Dark'. • Pers -  

  Clichématig politiewerk

  "16 blocks lijkt te zijn gemaakt met een lijst clichés in de hand die allemaal moesten worden afgeturfd. Alles zit erin, behalve originaliteit."

  Jos van der Burg - Het Parool

  Ingetogen Willis brandt van scherm

  "Bruce Willis in een actiefilm als rechercheur. Waar hebben we dat eerder gezien? Maar toch: 16 Blocks verrast in positieve zin."

  Jeroen Haverkort - Metro

  Willis speelt weer Willis, maar dan een slagje anders

  "Bruce Willis blijkt tenslotte uiteraard toch Bruce Willis te zijn. Dat maakt dat 16 Blocks minder sterk besluit dan de film opende. Het neemt niet weg dat Donner met zijn rauwe portret van New York de ouderwetse formulefilm een behoorlijke kracht meegeeft."

  David Sneek - De Volkskrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 15 juni 2006
  Film1 première: Vrijdag 9 maart 2007
  Distributeur: Benelux Film Distributors
  Bezoekers: 45.186