Zwartboek

Zwartboek (2006)

Film1
7.9 / 10
669
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Oorlog, Thriller
Regie: Paul Verhoeven
Cast: Carice van Houten, Sebastian Koch, meer »
Lengte: 145 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Hebreeuws

Paul Verhoevens terugkeer naar de Nederlandse cinema waarin Carice van Houten een verzetsheld speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog

Wanneer het onderduikadres van de mooie joodse zangeres Rachel Steinn (Carice van Houten) per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden op brute wijze afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet, en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze (Sebastian Koch). Bij een mislukte poging om een groep verzetslieden te bevrijden, wordt Ellis zowel door het verzet als door de Duitsers als verrader aangewezen. Ze moet opnieuw onderduiken en kan alleen maar wachten op de bevrijding. Maar zal zij daarna nog wel in vrijheid kunnen leven?

Regisseur Paul Verhoeven maakte vanaf de jaren zeventig naam met succesvolle Nederlandse films als 'Turks fruit', 'Keetje Tippel' en 'Soldaat van Oranje'. Na het afgekraakte 'Spetters' en het veelgeprezen 'De vierde man' had hij het hier helemaal gehad en maakte hij de oversteek naar Hollywood. Daar maakte hij grote producties als 'RoboCop', 'Total Recall', 'Basic Instinct' en 'Starship Troopers'. De oorlogsfilm 'Zwartboek' markeert zijn langverwachte terugkeer naar de Nederlandse cinema. Het scenario komt van zijn vaste scriptschrijver Gerard Soeteman en de hoofdrol is voor Carice van Houten. Daarnaast komt een keur aan Nederlands acteertalent voorbij zoals Thom Hoffman, Halina Reijn, Michiel Huisman, Derek de Lint en Peter Blok.********

Film1 Recensie: Een goed gemaakte oorlogsthriller

'Zwartboek' mag dan niet het meesterwerk geworden zijn waar 'filmminnend Nederland' op gehoopt heeft, maar Verhoeven levert wel degelijk een goed gemaakte en spannende oorlogsthriller af van internationale allure, met een sterke hoofdrol van Carice van Houten.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  80

  Een goed gemaakte oorlogsthriller

  'Zwartboek' mag dan niet het meesterwerk geworden zijn waar 'filmminnend Nederland' op gehoopt heeft, maar Verhoeven levert wel degelijk een goed gemaakte en spannende oorlogsthriller af van internationale allure, met een sterke hoofdrol van Carice van Houten.

  Jasper van Oosten - Film1

  Het is open huis bij de SS

  "Zeker in het laatste uur is Zwartboek zo volgepropt met actiescènes en onthullingen, dat er voor bespiegeling geen enkele ruimte overblijft. (...) Verhoeven wil alle aspecten van de Tweede Wereldoorlog in één film laten zien. Die grote ambitie wordt door de gekunstelde plot niet gedragen."

  David Sneek - De Volkskrant

  Is dit alles?

  "Conventioneel, het is een woord dat nooit met [Verhoeven] in verband gebracht kon worden, maar Zwartboek maakt het waar: al die dichtgeplamuurde Spielberg-muziekeffecten, de overdadige aandacht voor art direction en make up, de vaak gênant bedachte bijrollen vol bordkartonnen clichés; het kan zo de menslievende bühne van Joop van de Ende op."

  Mike Naafs - de Filmkrant

  Verhoeven schopt twintig jaar te laat

  "Zwartboek is geen historische documentaire, maar Verhoevens gedramatiseerde visie op de oorlog. Die is radicaler dan in Soldaat van Oranje. Daarin bepaalde het toeval of iemand verzetsstrijder of SS'er - held of verrader - werd, maar in Zwartboek zijn de woorden held en verrader lege begrippen. (...) Verhoeven presenteert het als schokkend nieuws (...) Dat de oorlogswerkelijkheid zich niet laat vangen in de termen goed en fout, is allang doorgedrongen."

  Jos van der Burg - Het Parool

  Zwartboek

  Zwartboek wil (...) in de eerste plaats een thriller zijn, maar de wendingen laten zich te gemakkelijk voorspellen. Ook tappen Verhoeven en scriptschrijver Gerard Soeteman wat plotkronkels betreft te vaak uit hetzelfde vaatje. Rustig aan dus met die Oscardromen, maar als liefhebbers van degelijke en vlijmscherp geregisseerde films zijn we toch erg gelukkig dat Verhoeven er weer is."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine

  Zwartboek puilt uit

  "Soeteman en Verhoeven willen dertig jaar research verwerken en hebben niet alle kaf meer van koren kunnen scheiden. Met als gevolg dat je na twee uur en twintig minuten intrige, misleiding en achterbaksheid bijna smeekt om de identiteit van de geldwolf (...). De thema's van Zwartboek zijn allerminst kakelvers maar Verhoeven maakt ze via de in Israël gefilmde boekeindes van de film slim actueel. Als thriller werkt Zwartboek bovendien - ondanks de speelduur - goed."

  Willem Schouten - Spits

  Zwartboek walst grijs verleden uit

  "In Zwartboek kiest Verhoeven niet voor het morele vertoog, maar voor de menselijke maat en heeft hij met een niet-cynische benadering van zijn vrouwelijke hoofdpersoon en de liefde een nieuwe kleur aan zijn werk gegeven. Dat maakt Zwartboek tot een onverwacht pleidooi voor onbaatzuchtige liefde en humanisme."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 14 september 2006
  Film1 première: Zondag 15 juli 2007
  Distributeur: A-film Distribution
  Bezoekers: 984.066
 • Reacties (112)  
   • Linsey73
   • vrijdag 19 november 2010
   • 01:30

   hele goede film! super geacteerd door Carice maar zeker ook door de andere spelers. een film die je keer op keer weer kunt kijken zonder dat ie zou vervelen. in mijn ogen de beste film van paul verhoeven.

   • oh oh jeroen
   • maandag 20 februari 2012
   • 17:26

   Dit is ook een goede oorlogsfilm van de vele die gemaakt zijn.
   Ik draai deze film helemaal zwart!
   Natuurlijk ook meesterlijk gespeeld door Carice van Houten en Sebastiaan Koch!
   Ik had deze film 5 sterren gegeven!
   Ik zou uiterraard niet de enige zijn!

   • nieuwsfilm1dct
   • woensdag 29 mei 2013
   • 21:54

   Uitstekend drama/thriller/oorlogfilm...
   Spannend verhaal...
   Uitstekend acteerwerk...
   Bekende acteurs Sebastian Koch (Duits), Thom Hoffman,
   Derek de Lint en Christian Berkel (Duits)...
   Mooi HD kwaliteit...
   Perfect achtergrond geluid/muziek
   (Dolby Digital)...
   Het is een moeite waard...

   • Tarkus
   • zondag 12 oktober 2014
   • 20:05

   Tarkus schreef:
   Prima, typische Paul Verhoeven film, en dan weet je dat je een portie erotiek mag verwachten ook.
   Maar ik vind de acteerprestaties zeer goed, zeker van Carice Van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman en Waldemar Kobus, om er maar enkele te noemen.
   Ook het verhaal zit goed in elkaar, het heeft me geboeid van begin tot eind.
   Het goede aan deze film, en ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht, is dat iedereen zijn eigen taal spreekt, Duitsers Duits, Britten Engels, enzoverder.. dat komt alleen maar het verhaal en de film ten goede.
   Alles wordt ook getoond, daarmee bedoel ik dat men de folteringen van de SS en vooral de gevolgen ervan gewoon laat zien, ook dit maakt de film geloofwaardig.
   Als het aan mij lag mag Paul Verhoeven gerust nog een Nederlandse film maken hoor, want na een paar dieptepunten in Amerika is dit weer een topfilm, zoals we dat van hem gewend waren.
   De film is in alles uitstekend, decors, locaties, muziek en acteurs.
   2u20 minuten duurt de film en geen seconde verveling.


   Deze zeer goede prent eens opnieuw bekeken, en ben nog steeds onder de indruk, een van Verhoeven's beste films.
   Het is trouwens de film waarin ik voor het eerst Carice Van Houten bezig zag, en dat ze een talent is heeft ze ondertussen, ook internationaal bewezen.
   Heb weer van deze film genoten en ik vermoed dat dit niet de laatste keer zal zijn.

   • MGM
   • zaterdag 12 september 2015
   • 15:37

   Verhoeven is echt, gezien zijn fantastische prestaties, een briljant en vernieuwend regisseur..Zwartboek is niet zijn beste film maar wel ver boven gemiddeld.(Was even verbaasd toen van Houten een mooi bruin leren jack droeg en deze na een aantal scenes waarin ze het niet meer kon dragen en heel zeker niet meer terugkreeg , toch weer droeg alsof er niets gebeurd was).Ben geen fan van Nederlandse films. Acteerprestaties zijn te vaak slecht en komen gehaast over.Men praat heel snel,hakkerig, snauwerig, nauwelijks rust of herkenbare diverse intenties.Te weinig nuances en spelen met de tekst.De muziek in Zwartboek is af en toe wat overdone.Carice,Koch en Reijn deden het prima. Ook .De "slechte Duitser"was wat overdreven.... Een kwaliteit van Verhoeven is dat hij weinig concessies doet m.b.t. het faceliften van de realiteit.De film heeft een boeiend divers verhaal.Decor,sfeer,aankleding waren prachtig. Moet een heel karwei zijn geweest om o.a. authentieke vliegtuigen, auto's, meubels en kleding bij elkaar te krijgen. Well done people!
   3,5* en cijfer 7

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer