Zwartboek

Zwartboek (2006)

Film1
7.9 / 10
669
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Oorlog, Thriller
Regie: Paul Verhoeven
Cast: Carice van Houten, Sebastian Koch, meer »
Lengte: 145 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Hebreeuws

Paul Verhoevens terugkeer naar de Nederlandse cinema waarin Carice van Houten een verzetsheld speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog

Wanneer het onderduikadres van de mooie joodse zangeres Rachel Steinn (Carice van Houten) per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden op brute wijze afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet, en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze (Sebastian Koch). Bij een mislukte poging om een groep verzetslieden te bevrijden, wordt Ellis zowel door het verzet als door de Duitsers als verrader aangewezen. Ze moet opnieuw onderduiken en kan alleen maar wachten op de bevrijding. Maar zal zij daarna nog wel in vrijheid kunnen leven?

Regisseur Paul Verhoeven maakte vanaf de jaren zeventig naam met succesvolle Nederlandse films als 'Turks fruit', 'Keetje Tippel' en 'Soldaat van Oranje'. Na het afgekraakte 'Spetters' en het veelgeprezen 'De vierde man' had hij het hier helemaal gehad en maakte hij de oversteek naar Hollywood. Daar maakte hij grote producties als 'RoboCop', 'Total Recall', 'Basic Instinct' en 'Starship Troopers'. De oorlogsfilm 'Zwartboek' markeert zijn langverwachte terugkeer naar de Nederlandse cinema. Het scenario komt van zijn vaste scriptschrijver Gerard Soeteman en de hoofdrol is voor Carice van Houten. Daarnaast komt een keur aan Nederlands acteertalent voorbij zoals Thom Hoffman, Halina Reijn, Michiel Huisman, Derek de Lint en Peter Blok.********

Film1 Recensie: Een goed gemaakte oorlogsthriller

'Zwartboek' mag dan niet het meesterwerk geworden zijn waar 'filmminnend Nederland' op gehoopt heeft, maar Verhoeven levert wel degelijk een goed gemaakte en spannende oorlogsthriller af van internationale allure, met een sterke hoofdrol van Carice van Houten.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  80

  Een goed gemaakte oorlogsthriller

  'Zwartboek' mag dan niet het meesterwerk geworden zijn waar 'filmminnend Nederland' op gehoopt heeft, maar Verhoeven levert wel degelijk een goed gemaakte en spannende oorlogsthriller af van internationale allure, met een sterke hoofdrol van Carice van Houten.

  Jasper van Oosten - Film1

  Het is open huis bij de SS

  "Zeker in het laatste uur is Zwartboek zo volgepropt met actiescènes en onthullingen, dat er voor bespiegeling geen enkele ruimte overblijft. (...) Verhoeven wil alle aspecten van de Tweede Wereldoorlog in één film laten zien. Die grote ambitie wordt door de gekunstelde plot niet gedragen."

  David Sneek - De Volkskrant

  Is dit alles?

  "Conventioneel, het is een woord dat nooit met [Verhoeven] in verband gebracht kon worden, maar Zwartboek maakt het waar: al die dichtgeplamuurde Spielberg-muziekeffecten, de overdadige aandacht voor art direction en make up, de vaak gênant bedachte bijrollen vol bordkartonnen clichés; het kan zo de menslievende bühne van Joop van de Ende op."

  Mike Naafs - de Filmkrant

  Verhoeven schopt twintig jaar te laat

  "Zwartboek is geen historische documentaire, maar Verhoevens gedramatiseerde visie op de oorlog. Die is radicaler dan in Soldaat van Oranje. Daarin bepaalde het toeval of iemand verzetsstrijder of SS'er - held of verrader - werd, maar in Zwartboek zijn de woorden held en verrader lege begrippen. (...) Verhoeven presenteert het als schokkend nieuws (...) Dat de oorlogswerkelijkheid zich niet laat vangen in de termen goed en fout, is allang doorgedrongen."

  Jos van der Burg - Het Parool

  Zwartboek

  Zwartboek wil (...) in de eerste plaats een thriller zijn, maar de wendingen laten zich te gemakkelijk voorspellen. Ook tappen Verhoeven en scriptschrijver Gerard Soeteman wat plotkronkels betreft te vaak uit hetzelfde vaatje. Rustig aan dus met die Oscardromen, maar als liefhebbers van degelijke en vlijmscherp geregisseerde films zijn we toch erg gelukkig dat Verhoeven er weer is."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine

  Zwartboek puilt uit

  "Soeteman en Verhoeven willen dertig jaar research verwerken en hebben niet alle kaf meer van koren kunnen scheiden. Met als gevolg dat je na twee uur en twintig minuten intrige, misleiding en achterbaksheid bijna smeekt om de identiteit van de geldwolf (...). De thema's van Zwartboek zijn allerminst kakelvers maar Verhoeven maakt ze via de in Israël gefilmde boekeindes van de film slim actueel. Als thriller werkt Zwartboek bovendien - ondanks de speelduur - goed."

  Willem Schouten - Spits

  Zwartboek walst grijs verleden uit

  "In Zwartboek kiest Verhoeven niet voor het morele vertoog, maar voor de menselijke maat en heeft hij met een niet-cynische benadering van zijn vrouwelijke hoofdpersoon en de liefde een nieuwe kleur aan zijn werk gegeven. Dat maakt Zwartboek tot een onverwacht pleidooi voor onbaatzuchtige liefde en humanisme."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 14 september 2006
  Film1 première: Zondag 15 juli 2007
  Distributeur: A-film Distribution
  Bezoekers: 984.066