Volver

Volver (2006)

Film1
7.7 / 10
56
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie
Regie: Pedro Almodóvar
Cast: Penélope Cruz, Carmen Maura, meer »
Lengte: 121 minuten
Land: Spanje
Taal: Spaans

Penélope Cruz in een surrealistisch en komisch drama van Pedro Almodóvar over drie generaties vrouwen, waaronder een geest, in het hedendaagse Madrid

De jonge moeder Raymunda (Penélope Cruz) woont en werkt in Madrid. Haar oudere zus Sole heeft een illegale kapsalon en is alleenstaand sinds haar man ervandoor ging met een cliënt. Wanneer ze vanuit hun geboortedorp La Mancha bericht krijgen dat hun tante is overleden, gaat Sole naar de begrafenis. Raymunda heeft wel wat anders aan haar hoofd, want dochter Paula heeft zojuist haar man doodgestoken met een mes. Om Paula te beschermen, probeert Raymunda de moord geheim te houden, met alle complicaties van dien. Ondertussen komt Sole tot een andere merkwaardige ontdekking: de geest van haar overleden moeder Irene waart rond in La Mancha en besluit mee terug te komen naar Madrid om het een en ander uit het verleden recht te zetten.

Na de wat zwaardere drama's 'Todo sobre mi madre' ('All About My Mother'), 'Hable con ella' en 'La mala educación' is de film 'Volver' letterlijk en figuurlijk een terugkeer van de Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar naar het lichtere werk, in de trant van zijn klassieker 'Women on the Verge of a Nervous Breakdown' uit 1988. Zoals zoveel films van Almodóvar is 'Volver' moeilijk onder één noemer te plaatsen. De film is komisch, dramatisch en surrealistisch tegelijk, en heeft een verhaallijn die zich niet laat vangen in één alinea. Het is de derde keer dat de wereldwijd bekende Spaanse actrice Penélope Cruz in een film van Almodóvar te zien is. Op Cannes 2006 won 'Volver' prijzen voor het scenario en de gehele vrouwelijke cast. • Pers -  

  Almodóvar op zijn best

  "Volver (...) is voornamelijk zo sterk vanwege de geweldige acteerprestaties van de actrices en de ingetogen verteltoon van Almodóvar. (...) Als geheel heeft Volver net iets minder emotionele impact dan Almodóvars magnum opus Habla con ella, maar mag door echte filmliefhebbers toch niet gemist worden."

  Willem Schouten - Spits

  Carmen en Penélope in ongeloofwaardig drama

  "Wie het werk van Almodóvar kent, weet dat hij de kijker graag op het verkeerde been zet. De maker kijkt niet op een onwaarschijnlijke, dramatische plotwending meer of minder. Dat is ook deze keer het geval, zodat Volver een ongeloofwaardig melodrama is.(...) Voor originele of prikkelende gedachten moeten we niet bij Volver zijn. Almodóvars kwaliteit is dat hij dat met flair en ironie weet te verhullen"

  Jos van der Burg - Het Parool

  Een gerijpte meester

  "Almodóvar is een schoolvoorbeeld van een filmmaker die is gerijpt. (...) Er gebeurt veel in Volver, ook veel vreemds, en toch is de film ingetogen en bedachtzaam. De prachtige muziek van Alberto Iglesias is feilloos gedoseerd, het camerawerk wekt indruk - inclusief de van bovenaf gemaakte shots van het decolleté van [Penélope] Cruz, die door Almodóvar werd gemodelleerd naar Sophia Loren in haar jonge jaren."

  Ronald Ockhuysen - De Volkskrant

  Verloren in La Mancha

  "[Almodóvars] plot zou in de Jerry Springer Show niet misstaan; verkrachtingen en incest zijn aan de orde van de dag. In beeld verwijst hij naar die andere pijler van de dag-tv: de soap. Veel close-ups van huilende vrouwen, weinig ruimte voor het beeld om iets toe te voegen, laat staan voor de toeschouwer. De enkele pogingen tot mooifilmerij die cameraman José Luis Alcaine in de film heeft weten te smokkelen (...) springen er dan ook direct uit."

  Joost Broeren - de Filmkrant

  Volver

  "Met Volver keert Almodóvar terug naar de geest van zijn luchtige en toegankelijke vroege werk, al heeft de film weer flink wat verrassende plotwendingen te bieden. Hij levert daarmee niet alleen een heel mooi familieportret af, maar geeft vooral [Penélope] Cruz (...) de kans om te laten zien dat ze écht kan acteren (...). Een film voor vrouwen, gemaakt door een man die ze als geen ander begrijpt."

  Belinda Janssen - Veronica Magazine
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 24 augustus 2006
  Film1 première: Zondag 25 november 2007
  Distributeur: A-film Distribution
  Bezoekers: 162.059