Babel

Babel (2006)

Film1
7.4 / 10
196
Pers
70% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Alejandro González Iñárritu
Cast: Brad Pitt, Cate Blanchett, meer »
Lengte: 142 minuten
Land: Verenigde Staten, Mexico
Taal: Frans, Engels, Spaans, Berbers, Japans, Arabisch

Brad Pitt in een meeslepend drama van de makers van '21 Grams' met vervlochten verhaallijnen in drie werelddelen en vier verschillende talen

In de afgelegen Marokkaanse woestijn waken twee jongens gewapend met een geweer over hun kudde geiten. Bevangen door verveling besluiten ze het geweer te testen. Een enkel geweerschot veroorzaakt echter een kettingreactie die de levens van een aantal mensen op drie verschillende continenten niet alleen met elkaar verbindt, maar ook voorgoed verandert. Een Amerikaans stel (Brad Pitt en Cate Blanchett), een rebelse dove Japanse tiener met haar vader en een Mexicaanse au pair die zonder toestemming twee Amerikaanse kinderen over de grens meeneemt, hebben een onwaarschijnlijke connectie. Zij zullen elkaar echter nooit ontmoeten, omdat ze niet in staat zijn om met elkaar te communiceren.

Opnieuw komt de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu met een film waarin verschillende levens en bijbehorende verhaallijnen met elkaar verweven worden. Evenals in Amores perros en 21 Grams is het een ongeluk, dat een drietal tragische verhalen verbindt. Ook qua waardering slaat Babel de weg in van zijn voorgangers. Daar waar Amores perros de BAFTA won voor Beste Buitenlandse film en 21 Grams meerdere Oscarnominaties in de wacht sleepte, bezorgde Babel Alejandro González Iñárritu in Cannes de prijs voor Beste Regie. Naast een aantal minder bekende namen, bestaat de cast uit sterren als Brad Pitt, Cate Blanchett en de Mexicaanse acteur Gael García Bernal, die zijn doorbraak aan Amores perros te danken heeft.*******

Film1 Recensie: Een wereld vol onbegrip en miscommunicatie

Een complexe film, met de duidelijke boodschap dat de mens zonder communicatie verloren is. Iñárritu vertelt het verhaal mooi en laat fraaie beelden van verschillende continenten zien, maar dat verhelpt niet dat het af en toe wat saai en langdradig wordt.

Lees verder
 • Pers - 70%  
  70

  Een wereld vol onbegrip en miscommunicatie

  Een complexe film, met de duidelijke boodschap dat de mens zonder communicatie verloren is. Iñárritu vertelt het verhaal mooi en laat fraaie beelden van verschillende continenten zien, maar dat verhelpt niet dat het af en toe wat saai en langdradig wordt.

  Kita van Slooten - Film1

  Babel's fascinerende spraakverwarring

  "Iñárritu's boodschap is optimistischer dan we van hem gewend zijn en siert een epos dat in alle opzichten overtuigt. Babel boeit, ontroert, sleept mee en stemt tot nadenken. Het is zo'n film die met recht het etiket 'niet te missen' draagt."

  Willem Schouten - Spits

  Film is de toren van Babel

  "De toren van Babel krijgt aan het einde pas echt vorm: de film zélf is de toren van Babel. Wellicht zelfs het medium film als geheel."

  Michiel van Hout - Het Katholiek Nieuwsblad

  Grootse cinema over een kleine gebeurtenis

  "Babel is een hallucinerend meesterwerk. (...) Kijken is niet helemaal het juiste woord, want Babel pakt de kijker bij de lurven, sleept hem mee en dompelt hem onder. Na afloop happen we naar adem. Grote woorden, zeker, maar Babel valt dan ook buiten de gewone filmpraktijk. Alleen al de ambitie van de film is buitensporig, zodat het een wonder is dat hij in Hollywood kon worden gemaakt."

  Jos van der Burg - Het Parool

  Wereld vol onbegrip

  "Misverstanden en gebrekkige communicatie trekken een rode draad door de gebeurtenissen, die uiteindelijk door regisseur Iñárritu wellicht wat al te nadrukkelijk aan elkaar worden verbonden. Hij deed het eerder bij 'Amores Perros' en '21 Grams'. Heel knap, maar bij de derde keer gaat die stijl aanvoelen als een trucje."

  De Telegraaf
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 2 november 2006
  Film1 première: Zaterdag 2 februari 2008
  Distributeur: Independent Films
  Bezoekers: 137.383