13 Tzameti

13 Tzameti (2005)

Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Thriller
Regie: Géla Babluani
Cast: Aurélien Recoing, Pascal Bongard, meer »
Lengte: 93 minuten
Land: Frankrijk, Georgië
Taal: Frans

Franse thriller waarin een Georgische immigrant in Parijs verwikkeld raakt in perverse en gruwelijke criminele spelletjes om mensenlevens

De twintigjarige Georgische immigrant Sébastien probeert in Parijs om met slecht betaalde klusjes in het levensonderhoud van zijn familie te voorzien. Als hij wordt ingehuurd om het dak te repareren van een morfineverslaafde crimineel, sterft deze aan een overdosis. Sébastien heeft hem horen praten over een schimmige klus met een hoge beloning en grijpt zijn kans: hij doet zich voor als een ander en neemt de opdracht aan, niet wetend in welk luguber avontuur hij zich stort. Na een autorit naar een afgelegen landhuis, weet Sébastien zich plotseling omringd door criminelen van de smerigste soort die een pervers spel spelen om mensenlevens. Gevangen in een situatie die steeds gruwelijker vormen aanneemt, verliest hij al snel zijn onschuld.

'13 (Tzameti)' is het opzienbarende en veelgeprezen debuut van de zevenentwintigjarige Georgische regisseur Géla Babluani, zoon van de cineast Temur Babluani. In Parijs volgde Babluani een filmopleiding en ontdekte hij het werk van Amerikaanse filmmakers, maar hij bleef sterk beďnvloed door het oeuvre van zijn vader. Het scenario van '13 (Tzameti)' is licht gebaseerd op zijn jeugdervaringen en naar eigen zeggen schreef Babluani het scenario met het doel "het moment te vangen waarop onschuld omslaat in kille overlevingsdrift". De film werd met een klein budget in grofkorrelig zwart-wit opgenomen en won onder meer de Netpac Award op het Film Festival van Venetië en de Grand Jury Prize 'World Cinema - Dramatic' op het Sundance Film Festival. • Pers -  

  Een onzekere toekomst

  "Zolang de uitkomst onzeker is en de thriller het gevoel van gevaar maximaal weet te exploiteren, is 13 (Tzameti) een indrukwekende ervaring. Maar in de scènes die volgen neemt de spanning af en blijkt ook hoe weinig reliëf de personages hebben gekregen - omdat mensen in de wrede en bizarre vertelling van Babluani beesten moeten worden met wie sympathie nauwelijks nog mogelijk is."

  David Sneek - De Volkskrant

  Puntje van je stoel

  "In 13(Tzameti) draait het om spanning. Om het opbouwen ervan, en met name om het zo lang mogelijk vasthouden. Dit doet Babluani voortreffelijk, met contrastrijke zwart-witbeelden waarin de ogen van zijn hoofdrolspeler vaak centraal staan, en met een effectieve montage met een onmiskenbare Russische invloed. Dat de plotafwikkeling aan het eind van de film dan wat schematisch is, doet er niet veel meer toe."

  Joost Broeren - de Filmkrant

  Zeldzaam effectieve thriller

  "De ijzersterke film verraadt de hand van een perfectionist: het scenario is een schoolvoorbeeld van effectieve spanningsopbouw, er wordt voortreffelijk geacteerd (...) en er is geen overbodig beeld. Heel goed pakt de keuze voor groezelig zwart-wit uit. Het geeft het in breedbeeld gefilmde Tzameti een tijdloos karakter, dat uitstekend past bij het verhaal, dat zich overal zou kunnen afspelen."

  Jos van der Burg - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 31 augustus 2006
  Distributeur: Nederlands Film Museum Distributie
  Bezoekers: 9.071
  Alternatieve titel: Thirteen