Alatriste

Alatriste (2006)

Film1
5.1 / 10
34
IMDb
6 / 10 8604
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Avontuur
Regie: Agustín Díaz Yanes
Cast: Viggo Mortensen, Elena Anaya, meer »
Lengte: 147 minuten
Land: Spanje
Taal:

Spaanse avonturenfilm met Viggo Mortensen als soldaat, huurling en kapitein Diego Alatriste, tijdens de Spaanse oorlogen van de 17e eeuw

Soldaat en huurling Diego Alatriste (Viggo Mortensen) vecht en leeft temidden van de grootste tegenstellingen tussen rijk en arm die Spanje gekend heeft, onder het juk van de incompetente koning Philip IV in de 17e eeuw. Terwijl Alatriste in Vlaanderen en rondom Breda zijn aandeel heeft in de veldslagen van de 80-jarige oorlog, gaat hij ook het onrecht en de corruptie in zijn thuisland te lijf. Een ondankbare taak, maar als rechtvaardige strijder doet hij wat hij kan om het afbrokkelende Spaanse imperium te redden. Dan wordt hij, tussen alle conflicten door, verliefd op de mooie Maria de Castro.

De avonturenfilm Alatriste is gebaseerd op een serie romans geschreven door de voormalig Spaanse oorlogscorrespondent Arturo Pérez-Reverte. De verhalen hebben betrekking op de 16e en 17e eeuw, toen Spanje een wereldmacht was. De belangrijkste gebeurtenissen en elementen uit de eerste vijf boekdelen komen terug in deze film. Regisseur Agustín Díaz Yanes heeft voor een hoofdrolspeler gekozen die zeker weet wat actie is: Viggo Mortensen is namelijk beter bekend als Aragorn uit The Lord of the Rings-trilogie. Na het succes van Rings had de acteur de rollen in grote blockbusters voor het oprapen. Toch was hij hierna vaak te zien in 'kleinere' films. • Pers -  

  Alatriste

  "Aan het wat lange, springerige verhaal is goed te merken dat het is samengesteld uit meerdere boeken en het biedt soms te weinig houvast om al die bebaarde Spanjolen uit elkaar te houden, maar het schetst een interessant plaatje van z'n hoofdpersoon."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine

  Een overdaad aan verhaallijnen

  "...een overdaad aan verhaallijnen, waarbij de huurling te vaak naar de zijlijn wordt verdrongen door diens schildknaap, of door politieke machinaties waarvan de nuances de onbevangen kijker gemakkelijk ontgaan."

  Bart van der Put - Het Parool

  Het pragmatisme wint van de romantiek

  "Er wordt meer gepraat dan gevochten, de wirwar aan verhaallijnen is soms lastig te volgen, terwijl de afronding vaak teleur stelt."

  Floortje Smit - De Volkskrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 10 mei 2007
  Film1 première: Maandag 30 juni 2008
  Distributeur: RCV Entertainment