1408

1408 (2007)

Film1
7 / 10
149
Pers
50% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Horror, Thriller
Regie: Mikael Håfström
Cast: John Cusack, Samuel L. Jackson, meer »
Lengte: 104 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Thriller naar een kort verhaal van Stephen King waarin John Cusack in voorbereiding op een nieuw boek een behekste hotelkamer onderzoekt

Auteur Mike Enslin (John Cusack) gelooft alleen dat wat hij met zijn eigen ogen gezien heeft. In een reeks bestsellers heeft hij al tal van paranormale gebeurtenissen ontkracht en zelfs de meest beruchte spookhuizen zijn door Enslin van hun mythes ontdaan. Voor zijn laatste boek reist hij naar New York om in een behekste hotelkamer te slapen. Hoewel de hotelmanager Mr. Olin (Samuel L. Jackson) bezwaar aantekent, besluit Enslin om een nachtje in kamer 1408 door te brengen. Wat begint als een doodnormale avond, loopt al snel volledig uit de hand. Zal Enslin ongehavend de nacht doorkomen?

Bijna alles wat uit de pen van horrorschrijver Stephen King op papier wordt gezet, vindt zijn weg naar film of tv. De legendatische Stanley Kubrick verfilmde bijvoorbeeld in 1980 The Shining. Dat ook Stephen Kings kortere verhalen zich goed laten vertalen naar het witte doek, bleek wel uit films als Stand By Me en The Shawshank Redemption. Ook de horrorthriller 1408 is gebaseerd op een kort verhaal van de meesterschrijver. In kamer 1408 is het niet pluis, dat blijkt al meteen als je de getallen 1, 4 en 8 bij elkaar optelt. 1408 wordt gedragen door de rol van John Cusack, bekend van uiteenlopende films als The Grifters, Con Air, Being John Malkovich, Identity, High Fidelity en Must Love Dogs.*****

Film1 Recensie: John Cusack op spokenjacht

Horrorthriller die na een sterk begin in clichés vervalt en de aandacht van de kijker kwijtraakt. Cusack laat zich van zijn beste kant zien maar zelfs hij kan de film niet redden. Het rolletje van Samuel L. Jackson had veel groter gemogen, want een beetje meer interactie tussen de twee had de film wel kunnen gebruiken.

Lees verder
 • Pers - 50%  
  50

  John Cusack op spokenjacht

  Horrorthriller die na een sterk begin in clichés vervalt en de aandacht van de kijker kwijtraakt. Cusack laat zich van zijn beste kant zien maar zelfs hij kan de film niet redden. Het rolletje van Samuel L. Jackson had veel groter gemogen, want een beetje meer interactie tussen de twee had de film wel kunnen gebruiken.

  Michelle Iwema - Film1

  Griezelen met de Carpenters in kamer 1408

  "De geforceerde plotwending aan het einde maakt definitief duidelijk dat de filmmakers wel wisten waar ze aan begonnen, maar niet hoe ze de onderneming tot een overtuigend einde moesten brengen. "

  Fritz de Jong - Het Parool

  Paranormale gebeurtenissen in een hotelkamer

  "[...]gaandeweg wordt de geestelijke pijniging steeds extremer, tot het punt dat het gewoon niet meer eng is. Dan blijkt ook dat het verhaal geen doel heeft om zich op te richten en alleen maar kan uitkomen bij een slot om je schouders bij op te halen."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine

  Room with a view

  "Wil Hollywood ons iets zeggen over de gevaren van vakantievieren? Een aflevering van 'Het is hier Fantastisch' was dan wellicht nog effectiever geweest. Neemt niet weg dat 1408 er aardig in slaagt je de rillingen over de rug te laten lopen."

  Willem Schouten - Spits

  Stapelwolk van schrikeffecten

  "Het is een effectief filmisch basisgegeven: de behekste ruimte als metafoor voor de getroebleerde psyche van zijn hoofdpersoon. In dit geval was het vooral de computerafdeling die zich heeft uitgeleefd."

  Dana Linssen - NRC Handelsblad
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 30 augustus 2007
  Film1 première: Zaterdag 21 juni 2008
  Distributeur: Benelux Film Distributors