30 Days of Night

30 Days of Night (2007)

Film1
6.6 / 10
84
Pers
60% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Horror, Thriller
Regie: David Slade
Cast: Josh Hartnett, Melissa George, meer »
Lengte: 115 minuten
Land: Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland
Taal: Engels

Horrorthriller naar de populaire comic, waarin Josh Hartnett een stadje in Alaska moet beschermen tegen de aanval van bloeddorstige vampiers

Hoe ontkom je aan een groep vampiers wanneer het altijd nacht blijft? Met deze vraag worstelt een groep inwoners van het geïsoleerde stadje Burrow in Alaska waar de zon zich 30 dagen lang niet laat zien. Dit fenomeen vindt weliswaar ieder jaar plaats, maar deze keer wordt het stadje plotseling overvallen door een groep bloeddorstige monsters die zich graag tegoed doen aan de bewoners van Burrow in deze lange periode van duisternis. De sheriff (Josh Hartnett), zijn vrouw Stella (Melissa George) en een steeds krimpende groep inwoners zullen alles uit de kast moeten halen om te overleven tot het weer licht wordt.

Comics vormen zo'n populaire bron van filmscenario's, dat alle mogelijke stripverhalen een kans maken om in Hollywood verfilmd te worden. 30 Days of Night begon in 2002 als een driedelige horrorcomic die geschreven werd door Steve Niles en getekend door Ben Templesmith. Het succes was echter zo groot, dat er verschillende vervolgdelen uitkwamen. Een verfilming kon dan ook niet uitblijven. Specialist Sam Raimi (Spider-Man) was geïnteresseerd in de regie, maar liet die taak uiteindelijk over aan David Slade die in 2005 indruk maakte met de thriller Hard Candy. Zelf nam Raimi de productie op zich. De hoofdrollen gingen naar Josh Hartnett en Melissa George.******

Film1 Recensie: Feestmaal voor vampieren lijdt aan bloedarmoede

Een goed begin (en einde) is het halve werk, maar redt 30 Days of Night niet van het predicaat 'het idee is beter dan de uitwerking'. De zorgvuldig opgebouwde spanning zakt als een plumpudding in om pas in het laatste kwartier alsnog de belofte enigszins waar te maken.

Lees verder
 • Pers - 60%  
  60

  Feestmaal voor vampieren lijdt aan bloedarmoede

  Een goed begin (en einde) is het halve werk, maar redt 30 Days of Night niet van het predicaat 'het idee is beter dan de uitwerking'. De zorgvuldig opgebouwde spanning zakt als een plumpudding in om pas in het laatste kwartier alsnog de belofte enigszins waar te maken.

  Bart-René Thiel - Film1

  Bloed in de sneeuw

  "Het verhaal, de dialogen en de karakterisering van de personages zijn zo erbarmelijk dat het lijkt alsof de schrijvers van Hollywood al staakten bij het maken van deze film."

  André Waardenburg - NRC Handelsblad

  Maagomdraaiend

  "David Slade (...) [slaat je] met shots en scènes om de oren, waar je maag van omdraait."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine

  Sadistische feestbanketten

  "Hoewel de eindeloze vlucht steeds ongeloofwaardiger verloopt, toont David Slade zich met '30 Days of Night' (...) een bekwaam horrorregisseur."

  Kevin Toma - De Volkskrant

  Vampiers in de poolnacht

  "Net als bij Hard candy laten Slade en zijn cameraman soms fraaie stilistische hoogstandjes zien, (...) maar echt bevredigend is de ontknoping alweer niet. Dat neemt echter niet weg dat '30 Days of Night' tot de betere in de bioscoop verschenen horrorfilms van de laatste jaren behoort."

  Bart van der Put - Het Parool
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 8 november 2007
  Film1 première: Vrijdag 14 november 2008
  Distributeur: Benelux Film Distributors