Once

Once (2006)

Film1
7.4 / 10
22
IMDb
8 / 10 66595
Pers
90% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Muziek
Regie: John Carney
Cast: Glen Hansard, Markéta Irglová, meer »
Lengte: 85 minuten
Land: Ierland
Taal: Engels

Moderne musical waarin een straatmuzikant uit Dublin en een Tsjechische immigrante in een week de songs over hun liefde schrijven, oefenen en opnemen

Een jonge Ierse straatmuzikant uit Dublin loopt een Oost-Europese immigrante tegen het lijf. Hij zit diep in de put nadat zijn relatie is uitgegaan. Zij werkt als schoonmaakster en droomt van wat ze niet kan betalen: een piano. De twee krijgen een bijzondere band en beginnen samen te componeren. Een week lang zijn ze onafscheidelijk.

De moderne musical 'Once' werd voor het lage bedrag van 150.000 dollar gemaakt door de Ierse scenarist en regisseur John Carney. Zijn twee naamloze hoofdpersonages worden vertolkt door debutanten Glen Hansard en Markéta Irglová, die zelf de muziek schreven die ze in de film vertolken. 'Once' werd bijzonder goed ontvangen op het Sundance Film Festival, waar de film winnaar werd van de publieksprijs. Hetzelfde gebeurde op het Film Festival van Dublin.*********

Film1 Recensie: Singer-songwriter The Musical

Ontdoe de Hollywoodmusical van al z'n bombarie en je hebt Once: een aandoenlijk boy-meets-girl story, met ingetogen liedjes, een grauwe setting en een onwaarschijnlijk onmodieus liefdeskoppel. Een unicum, in dit door perfectie beheerste filmlandschap.

Lees verder
 • Pers - 90%  
  90

  Singer-songwriter The Musical

  Ontdoe de Hollywoodmusical van al z'n bombarie en je hebt Once: een aandoenlijk boy-meets-girl story, met ingetogen liedjes, een grauwe setting en een onwaarschijnlijk onmodieus liefdeskoppel. Een unicum, in dit door perfectie beheerste filmlandschap.

  Jesse Heijnis - Film1

  Hartverwarmend sprookje over musici

  "[...] de chemie tussen beide [hoofdrolspelers] is bijna tastbaar en dat maakt het vrijwel onmogelijk om niet te worden meegesleept door het simpele verhaal. Once is, met andere woorden, een perfecte film voor verliefden die van muziek houden."

  Hetty van Rooij - Het Parool

  Kleine filmpjes kunnen ook heel leuk zijn

  "[...] de plot is minimaal en uiteindelijk gaat het om liefde, muziek en alle manieren waarop deze twee dingen elkaar kunnen raken. Zoiets staat of valt met de muziek die gebruikt wordt, en die is prachtig!"

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine

  Liefde dankzij een versleten gitaar en een stofzuiger

  "Once is een heerlijk meanderende film waarin ruim baan wordt gemaakt voor de liedjes van Hansard en Irglova. (...) ze [weten] precies de juiste accenten te leggen in de mooiste scčne, wanneer ze elkaar voor het eerst muzikaal ontmoeten in de instrumentenwinkel."

  Ivar Snoep - De Filmkrant
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 20 september 2007
  Film1 première: Woensdag 28 januari 2009
  Distributeur: Paradiso Entertainment