Behind Enemy Lines

Behind Enemy Lines (2001)

Film1
6.9 / 10
67
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Drama, Oorlog
Regie: John Moore
Cast: Owen Wilson, Gene Hackman, meer »
Lengte: 105 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Owen Wilson als een jonge piloot die tijdens een verkenningsvlucht wordt neergehaald en in vijandelijk gebied terechtkomt

Chris Burnett, een jonge piloot bij de Amerikaanse marine, verveelt zich enorm op zijn dagelijkse routine vluchten over BosniŽ. De sleur wordt doorbroken wanneer hem op een verkenningsvlucht iets merkwaardigs opvalt en zijn vliegtuig onmiddellijk daarna uit de lucht geschoten wordt. Samen met zijn co-piloot komt hij midden in vijandelijk gebied terecht en begint een kat-en-muis spel met een groep Oost-Europese rebellen. Ondertussen probeert admiraal Reigart vanaf Burnetts marinebasis in allerijl een reddingsoperatie op touw te zetten, maar wordt daarin tegenwerkt door dubieuze politieke motieven van hogerhand. Burnett lijkt er alleen voor te staan.

De actiefilm Behind Enemy Lines is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse straaljagerpiloot Scott O'Grady, die in 1995 boven het door oorlog geteisterde BosniŽ werd neergeschoten. Losjes, want Twentieth Century Fox heeft een dosis realisme ingeruild voor een hoop spectaculair wapengeweld en explosies. Hoofdrolspeler Owen Wilson is op het komische vlak van alle markten thuis: actiekomedies met Jackie Chan, flauwe komedies met de frat pack, en tragikomedies van de bevriende regisseur Wes Anderson. Behind Enemy Lines is echter een actiefilm pur sang. De film werd overigens niet in BosniŽ zelf opgenomen, maar in Slowakije. • Pers -  

  De nieuwste coproductie tussen leger en filmindustrie

  De nieuwste coproductie tussen leger en filmindustrie heet 'Behind Enemy Lines', is gesitueerd in BosniŽ en maakt korte metten met de Navo. Het vervelende bondgenootschap loopt de Amerikaanse ijzervreters voortdurend voor de voeten, en juist daarom gaan onze jongens onnodig dood, zo leert de film. [...] Hollywood mag de Navo best als een hinderlijk instituut afschilderen. Maar als men de propagandataak echt serieus opvat, dan zou men om te beginnen betere films moeten maken.

  Het Parool - Bart van der Put

  De wereld van Hollywood-clichťs

  Met de shots van de straalmotoren van F-18's, de cockpit vol met spannende wijzertjes en displays, en met de broederlijke saamhorigheid van de mannen aan boord van een vliegdekschip lijkt de film wel een leger-commercial. [...] 'Behind Enemy Lines' heeft minder banden met de werkelijkheid dan met de wereld van Hollywood-clichťs.

  Trouw - David Sneek
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 januari 2002
  Distributeur: 20th Century Fox
  Bezoekers: 39.469
  Website: officiŽle site