[●REC]

[●REC] (2007)

Film1
6.9 / 10
122
Pers
90% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Horror
Regie: Paco Plaza, Jaume Balagueró
Cast: Javier Botet, Manuel Bronchud, meer »
Lengte: 75 minuten
Land: Spanje
Taal: Spaans

Spaanse horrorfilm waarin een jonge tv-journaliste en haar cameraman meelopen met de lokale brandweer, die op een mysterieuze klus stuiten

Een jonge televisie journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer uitrukken om een oude vrouw redden, die vast is komen te zitten in haar appartement. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale, saaie routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.

(REC), de titel slaat op het gebruik van de handheld camera, is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van regisseurs en schrijvers Jaume Balagueró en Paco Plaza. De hoofdrol van tv-presentatrice Ángela wordt gespeeld door Manuela Velasco, vooral bekend vanwege haar tv-werk in Spanje. Eén van de trailers voor (REC) bestond uit opnames die gemaakt waren onder het bioscooppubliek dat naar de film zat te kijken. Vanwege het succes konden een vervolg én een Amerikaanse remake, getiteld Quarantine, niet uitblijven.*********

Film1 Recensie: Ouderwets griezelen

Het meest opzienbarende aan (●REC) is dat het allemaal een keer gedaan is en eigenlijk niets nieuws brengt. De schrikeffecten zijn alleen zo goed getimed en het camerawerk zo effectief dat het één van de engste films van de laatste tien jaar heeft opgeleverd.

Lees verder
 • Pers - 90%  
  90

  Ouderwets griezelen

  Het meest opzienbarende aan (●REC) is dat het allemaal een keer gedaan is en eigenlijk niets nieuws brengt. De schrikeffecten zijn alleen zo goed getimed en het camerawerk zo effectief dat het één van de engste films van de laatste tien jaar heeft opgeleverd.

  Arjan Welles - Film1

  Geen ontsnappen aan mensdolheid

  "(...) de Spaanse horror in REC [is] in al zijn bescheidenheid een authentiek juweel. (...) REC is dan ook een griezelfilm voor gevorderden. Subliem."

  Niels Richter - Metro

  Is dat uw onderbuik?

  "Het scenario is verder voorspelbaar maar toch wordt de adrenaline steeds sneller door je lijf gepompt."

  Ronald Rovers - de Filmkrant

  Van uw verslaggeefster in het huis van de zombies

  "[Rec] is een horrorfilm die ver uitsteekt boven het gemiddelde griezelwerk dat de Nederlandse bioscoop haalt. [Rec] (...) is echt eng én echt grappig, en dat ook nog eens op hetzelfde moment."

  Peter de Bruijn - NRC

  Wat is er met oma?

  "Rec biedt de kijker een visuele helletocht, die misschien tamelijk voorspelbaar is, maar waaruit je toch onmogelijk kunt ontsnappen - tot aan de gruwelijke climax toe."

  Marieke Kremer - Sp!ts

  [Rec]

  "(...)een claustrofobische, maar vooral doodenge variant op 28 Days Later"

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 april 2008
  Film1 première: Vrijdag 10 april 2009
  Distributeur: Paradiso Entertainment
  Alternatieve titel: (rec)