Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire (2008)

Film1
7.8 / 10
442
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama, Komedie, Romantiek
Regie: Danny Boyle, Loveleen Tandan
Cast: Dev Patel, Freida Pinto, meer »
Lengte: 120 minuten
Land: Groot-Brittannië, Verenigde Staten
Taal: Engels, Hindi

Bollywoodfilm van de Britse Danny Boyle waarin de straatjongen Jamal meedoet aan de Indiase versie van 'Weekend Miljonairs' uit liefde voor Latika

Jamal, een weesjongen uit de sloppen van Mumbai, besluit mee te doen aan de Hindi versie van het televisieprogramma 'Weekend Miljonairs'. Hij staat op het punt de hoofdprijs van 20 miljoen roepies te winnen met nog één vraag te gaan. Maar voor het zover komt, wordt hij gearresteerd op verdenking van oplichting. De politie kan niet geloven dat een jongen zoals hij dergelijke kennis kan bezitten. Is het A: hij speelde vals, B: hij had geluk, C: hij is een genie of D: het is het lot? Wat volgt is een reis naar het verleden van Jamal en alles wat hij heeft moeten doorstaan om aan de spelshow mee te kunnen doen.

Slumdog Millionaire, een Engelstalige 'Bollywoodfilm' van de Britse regisseur Danny Boyle (Trainspotting, The Beach, 28 Days Later), werd overladen met filmprijzen. De film won niet alleen vier Golden Globes, maar ook acht Oscars waaronder Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario en Beste Filmmuziek.********

Film1 Recensie: Genrehopper Boyle schiet in de roos met Indiaas sprookje

Boyle is back. Met dit uiterst originele romantische drama vertelt de genrehopper het verhaal van de sympathieke underdog Jamal die op het punt staat een groot geldbedrag te winnen in de tv-show Weekend Miljonairs.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  80

  Genrehopper Boyle schiet in de roos met Indiaas sprookje

  Boyle is back. Met dit uiterst originele romantische drama vertelt de genrehopper het verhaal van de sympathieke underdog Jamal die op het punt staat een groot geldbedrag te winnen in de tv-show Weekend Miljonairs.

  Kita van Slooten - Film1

  De underdog die Oscarfavoriet werd

  "De ingehuurde Bollywoodacteurs doen voortreffelijk werk, met name Anil Kapoor als snerende, valse quizmaster en Ankur Vikal als het suikerzoete monster Maman."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad

  Meeslepend liefdesverhaal

  "Er is geen shot van de film dat niet schitterend of meeslepend is."

  Mark Moorman - Het Parool

  Verrukkelijke mix van oost en west

  "Slumdog Millionaire, geregisseerd door Danny Boyle en de Indiase Loveleen Tandan, is een verrukkelijke mix van Bollywood-romantiek en de ruige realiteit. Van actie en engagement, van oost en west."

  Jan Pieter Ekker- De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 12 februari 2009
  Film1 première: Donderdag 31 december 2009
  Distributeur: Cinéart
 • Reacties (54)  
   • potlood
   • donderdag 26 april 2012
   • 23:35

   Oscars winnen betekent voor mij niets meer na het zien van het begin van deze film. Stel u voor dat ge vooraf niets weet over het verhaal. Er is kwis bezig, dan ziet men een zeer hardhandige ondervraging door enkele brutale bandieten of zijn het politieagenten, weer naar de kwis. Daarna zien we opnieuw dezelfde kerels die de jonge man van de kwis verder ondervragen, het is meer folteren dat ze doen. Dan weer een scène met kleine spelende kinderen die achterna gezeten worden door .....politieagenten lees ik later. Vervolgens nog maar eens de kwis laten zien, allemaal verschillende flash-backs achter elkaar,soms met enerverende muziek erbij. Ik begrijp niet men de jongen zo toetakelt o.a. met electrische schokken terwijl hij aan plafond opgehangen is. Dit alles om te weten te komen dat hij al dan niet vals heeft gespeelt in de kwis. Dat het hier om gaat hebben we later gelezen want op dat moment is niet onmiddelijk duidelijk. In welk land gebeurd een ondervraging op die wijze voor verdenking van bedrog in een TV-kwis ? Zelfs in Indië niet op die manier, ben ik zeker van. Het was hoog tijd om de film te stoppen, ik beschouw het gedeelte dat ik zag als verloren tijd.

   • jeffreyb
   • dinsdag 15 mei 2012
   • 17:25

   Erg mooie film , Heb vanaf het begin tot end met open mond gekeken !!! , het verhaal word door middel van flashback vertelt en het verhaal zit mooi in elkaar , De muziek past mooi bij de film en de acteurs zijn geweldig !!, dit is een film die je gewoon in je dvd kast moet hebben !!

   • ami
   • zondag 1 juli 2012
   • 14:53

   Inderdaad een erg mooie film. Geen erg typische luchtige Boolywood film, maar aan het eind pas dans als afsluiting. Deze film heb ik in de bioscoop gezien en heeft erg veel indruk gemaakt op mij.
   Er zit spanning in de film en het verhaal was erg goed en goed uitgewerkt :-)

   • simonevianen
   • maandag 23 juli 2012
   • 23:06

   ik vind het een prachtige film, spannend en erg fascinerend.

   • john.creckboog
   • zondag 20 juli 2014
   • 01:25

   fantastische film ik begrijp niet waarom ik hem nog niet eerder heb gekeken. *5

  Lees alle reacties

  Geef jouw mening


  Reageer