The Amazing Spider-Man

The Amazing Spider-Man (2012)

Film1
7.9 / 10
52
Pers
75% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur
Regie: Marc Webb
Cast: Andrew Garfield, Rhys Ifans, meer »
Lengte: 135 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Reboot van de Spider-Man franchise, met Andrew Garfield in de titelrol

Peter Parker (Andrew Garfield) woont na het vertrek van zijn ouders bij zijn oom (Martin Sheen) en tante (Sally Field) in huis. Nadat hij is gebeten door een spin, ontdekt Peter dat hij bovennatuurlijke krachten bezit.

Regisseur Marc Webb (grappig toeval) regisseerde eerder 500 Days of Summer. • Pers - 75%  
  90

  Veel beter dan zijn voorganger

  "The Amazing Spider-Man had zomaar kunnen verzuipen tussen de twee grote superheldenfilms van deze zomer (The Avengers en The Dark Knight Rises), maar het weet zich op verrassende manier te onderscheiden. Het is jammer dat een groot deel van het verhaal opnieuw wordt verteld, maar het levert wel een betere Spider-Man film op."

  Danny van Schooten - Filmpjekijken.com
  80

  Knapper en slimmer dan zijn voorganger

  "The Amazing Spider-Man is eigenlijk een herhalingsoefening. (...) Regisseur Marc Webb legt wel andere accenten. Hij zoomt meer in op het trauma van Parker... (...) Ook het feit dat deze Spider-Man in 3D zijn capriolen mag vertonen is een meerwaarde."

  Ab Zagt - AD
  80

  Mens achter de superheld is net wat hipper dan vroeger

  "Een gevoel van déjà vu dringt zich regelmatig op, maar ondanks de herhaling van zetten laat The Amazing Spider-Man een frisse wind waaien door de superhelden-franchise. De originele Spider-Man is pas tien jaar oud, maar toch doet The Amazing Spider-Man veel eigentijdser aan. (...) Ook draagt de film een modernere moraal uit, met meer ruimte voor nuance."

  Paula Koopmans - Cinemagazine
  80

  Mensen van vlees en bloed, maar actie komt minder uit de verf

  "The Amazing Spider-Man laat zich nauwelijks kijken als stripverfilming. Het is een op zichzelf staand drama over een jongen die met vers verworven superkrachten moet omgaan. (...) De beelden van Spider-Man die op grote hoogte en aan dunne webdraden van het ene naar het andere gebouw slingert, zorgen nog voor een stevige dosis adrenaline. (...) Ironisch genoeg legt de actie het volledig af tegen het vlakkere superheldensucces The Avengers..."

  Berend Jan Bockting - De Volkskrant
  80

  Slingeren tussen emoties

  "De toon van Webbs verfilming is duidelijk anders dan die van Raimi: realistischer, minder broeierig, luchtiger en met meer emotionele nuances. (...) The Amazing Spider-Man mag dan vooral heen en weer slingeren tussen tal van emoties, de actie en de humor lijden daar niet onder. Intussen helpt 3D om de dynamiek van de gemaskerde superheld in spectaculaire beelden te vangen. Wat uitmondt in heerlijk zomervermaak."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  Spider-Man is meer tiener dan actieheld

  "Het opbouwen van een nieuwe Spider-Man-cyclus aan de hand van een sterkere coming of age-insteek werkt in veel opzichten uitstekend. Dankzij de chemie tussen charmante hoofdrolspelers-annex-real-life-koppel Andrew Garfield en Emma Stone willen we niets liever dan meeleven met de morele dilemma's waar de nieuwe Spidey mee worstelt."

  Robbert Blokland - Spits
  80

  Webbs stijl minder cartoonesk dan die van Raimi

  "Webb neemt de tijd om de relaties tussen deze personages te verkennen en te ontwikkelen. Hij weet het drama af te wisselen met humor, zonder dat één daarvan de overhand krijgt. (...) Ook al heeft de film zijn eigen stijl en doen de acteurs hun voorgangers vergeten, het grootste minpunt aan The Amazing Spider-Man is toch het feit dat het een herstart van een populaire filmserie is."

  Bart Snoek - FilmTotaal
  70

  Groots spektakel

  "Regisseur Webb heeft van Spiderman een romantische actieheld willen maken en slaagt hier ook grotendeels in. Het romantische koppel zorgt voor vuurwerk, alleen het script laat hem vaak in de steek. Toch is het een groots spektakel en een uitstekende publieksfilm geworden. Alleen is het net wat gewoner dan Raimi's eerste twee films in de reeks."

  Jonathan Spuij - MovieScene
  60

  Déjà vu-gevoel

  "Eigenlijk is dit gewoon een remake van Spider-Man uit 2002, maar dan met een andere schurk. Peter Parker wordt wéér gebeten door een radioactieve spin, verliest wéér zijn oom door knullig egoïsme en klungelt wéér een tijdje aan voor hij het juiste kostuum heeft. Gelukkig ziet de 3D-actie er fantastisch uit, is Rhys Ifans als de Lizard een geweldige schurk en overtuigt bijna-dertiger Andrew Garfield als tiener."

  Marc Ketzer - Veronica Magazine
  60

  Prima zomerfilm

  "Het voordeel daarvan is dat Peter een echt personage wordt voor hij achter een masker verdwijnt. Geestig genoeg is zijn eerste opdracht als hij in superheldenpose op de dakrand van een wolkenkrabber staat: eieren halen voor zijn tante. Het nadeel is dat er te veel tijd verloren wordt met een verhaal dat als bekend mag worden verondersteld. The Amazing Spider-Man is een prima zomerfilm, maar niet een die de recente herinnering aan de eerste twee Spider-Manfilms uitwist."

  André Nientied - Nu.nl
  60

  Raimi's eerste versie was beter

  "Misschien is het oneerlijk om Webbs versie voortdurend met Raimi's versie te vergelijken, maar feit blijft dat met Spider-Man nog vers in het geheugen, de eerste akte van The Amazing Spider-Man niet meer is dan een magere herhalingsoefening. (...) De tweede en derde akte van de film concentreren zich met name op webslingerij en het gevecht tegen The Lizard. Gelukkig is dat best vermakelijk, en weet de film na vijftig minuten eindelijk de aandacht vast te houden."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 28 juni 2012
  Distributeur: Sony Pictures Releasing
  Alternatieve titel: Spider-Man 4 3D