9

9 (2009)

Film1
6.7 / 10
150
IMDb
7 / 10 83961
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie, Avontuur, Fantasy, Sciencefiction
Regie: Shane Acker
Cast: Elijah Wood, John C. Reilly, meer »
Lengte: 80 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Futuristische animatiefilm geproduceerd door Tim Burton, waarin de kleine lappenpop 9 het in een verwoeste wereld opneemt tegen monsterlijke machines

De kleine lappenpop 9 komt tot leven in een verwoeste wereld, waar de mensheid uitgestorven is. Bij toeval ontdekt hij een kleine gemeenschap poppen als hij. Zij verschuilen zich voor angstaanjagende machines die rondzwerven over het landschap op zoek naar de poppen die zij willen vernietigen. De poppen moeten in opstand komen om te kunnen overleven, 9 overtuigt hen ervan dat verstoppen geen oplossing is en dat ze moeten uitzoeken waarom de machines uit zijn op hun vernietiging. Dit resulteert in een hartverwarmend avontuur waar deze onverwachte held zijn troepen voorgaat in het gevecht en ontdekt dat de kleine groep miniatuur krijgers wel eens de laatste hoop kunnen betekenen voor de mensheid.

Deze futuristische animatiefilm werd geschreven en geregisseerd door Shane Acker, die in 2005 voor zijn gelijknamige korte film genomineerd werd voor een Oscar. Voor de productie zette hij de zwaargewichten Tim Burton ('Alice in Wonderland') en Timur Bekmambetov ('Nightwatch') in.********

Film1 Recensie: Verbazend menselijk geanimeerde objecten

Prachtige animatiefilm van Shane Acker. Het einde is lichtelijk onbevredigend, maar het geheel is uiterst plezierig om naar te kijken, vanwege de indrukwekkende vormgeving en de liefde waarmee het is geanimeerd. Wellicht wat eng voor jonge kinderen.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  80

  Verbazend menselijk geanimeerde objecten

  Prachtige animatiefilm van Shane Acker. Het einde is lichtelijk onbevredigend, maar het geheel is uiterst plezierig om naar te kijken, vanwege de indrukwekkende vormgeving en de liefde waarmee het is geanimeerd. Wellicht wat eng voor jonge kinderen.

  Sascha Gouw - Film1

  Plakwerk

  "...dialogen zijn fantasieloos en uitleggerig (...) knip-en-plakwerk uit talloze postapocalyptische voorgangers."

  Fritz de Jong - Het Parool

  Visueel spectaculaire speelfilm

  "Visueel indrukwekkende, vlot gemonteerde maar dwaze animatiefilm."

  Coen van Zwol - NRC Handelsblad

  Visuele pracht in te mager verhaal

  "De mechanische vijanden, aangekondigd met sissen en blikkerige klappen. Het camerawerk klopt, de montage is opwindend."

  Floortje Smit - Volkskrant

  Wegrennende poppetjes

  "...heel grimmig en prachtig, maar het blijven wegrennende poppetjes met slechts sporadisch informatie over hetgeen er is gebeurd..."

  Veronica Magazine
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 9 september 2009
  Film1 première: Woensdag 9 juni 2010
  Distributeur: A-Film Quality Film
  Alternatieve titel: Nine