The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011)

Film1
7.8 / 10
58
Pers
78% 16
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie, Avontuur, Familie
Regie: Steven Spielberg
Cast: Jamie Bell, Andy Serkis, meer »
Lengte: 107 minuten
Land: Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, België
Taal: Engels

3D-animatiefilm van Steven Spielberg waarin de jonge reporter Kuifje (Tintin) met kapitein Haddock het geheim van het zeilschip De Eenhoorn ontrafelt

De nieuwsgierige reporter Kuifje en zijn trouwe hondje Bobbie ontdekken dat een model van het prachtige oude zeilschip De Eenhoorn een geheim met zich meedraagt. Meegevoerd in een eeuwenoud mysterie, krijgt hij het aan de stok met de boosaardige Sacharin, die weet dat Kuifje een belangrijke aanwijzing bezit naar de grote schat van de snode piraat Scharlaken Rackham. Geholpen door de moedige Bobbie, de onstuimige kapitein Haddock en de stuntelige detectives Jansen en Janssen, reist Kuifje de halve wereld af, constant op de hielen gezeten door de vijand. Hij moet slimmer en sneller zijn dan de rest om het Geheim van de Eenhoorn te ontrafelen.

Deze eerste 3D-animatiefilm naar de avonturen van de stripheld Kuifje (Tintin) werd gemaakt met behulp van de zogenaamde motion-capture techniek, waarbij bewegingen van acteurs via de computer worden omgezet in animatie. Aan het roer van de productie staan de zwaargewichten Steven Spielberg en Peter Jackson. Spielberg liep al dertig jaar rond met plannen voor een Kuifje-film en regisseerde dit verhaal dat is samengesteld uit de twee stripboeken De Krab met de Gulden Scharen (The Crab with the Golden Claws) en Het Geheim van De Eenhoorn (The Secret of the Unicorn). Jackson zal volgen met een verfilming van het tweeluik De Zeven Kristallen Bollen (The Seven Crystal Balls) en De Zonnetempel (Prisoners of the Sun).*********

Film1 Recensie: Spielberg brengt wervelende eer aan de wereld van Hergé

Steven Spielberg slaagt met vlag en wimpel voor zijn debuut op animatiegebied, die de sfeervolle wereld van Hergé eer aan doet. Opgesierd door rollercoaster-achtige actiescènes, worden twee Kuifje-albums naadloos met elkaar verweven, in een mooie balans tussen levensechte animatie en stripachtige personages.

Lees verder
 • Pers - 78%  
  100

  Verbluffende animatie van onaantastbare stripheld

  "Dat de filmmakers voornamelijk communiceerden in lange videoconferenties tussen Spielbergs studio in Los Angeles en Jacksons fameuze WETA-studio in Wellington maakt het des te bewonderenswaardiger dat zij in hun film de klare lijn van Hergé wisten te vertalen naar een heldere en eenduidige visie, terwijl het pure filmmakersplezier in elk shot van het scherm spat."

  Fritz de Jong - De Filmkrant
  90

  Spielberg brengt wervelende eer aan de wereld van Hergé

  Steven Spielberg slaagt met vlag en wimpel voor zijn debuut op animatiegebied, die de sfeervolle wereld van Hergé eer aan doet. Opgesierd door rollercoaster-achtige actiescènes, worden twee Kuifje-albums naadloos met elkaar verweven, in een mooie balans tussen levensechte animatie en stripachtige personages.

  Jasper van Oosten - Film1
  90

  Visueel spektakel

  "Verwacht geen diepgang van de karakters, wat ook helemaal niet nodig is, want het is een zeer prettige film vol avontuur, actie en humor voor jong en oud."

  Tom Kroeze - MovieSense
  80

  Een echte ouderwetse Spielberg

  "Hergé zag destijds, op grond van Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, in de Amerikaan een geestverwant en gelijk had hij, want The Adventures of Tintin is, bij alle respect die de regisseur voor het origineel betoont, een echt ouderwetse Spielberg geworden. Spectaculair, maar met oog voor detail. Even episch als lichtvoetig. En van een technische perfectie die nergens kil of doods wordt."

  Phil van Tongeren - Schokkend Nieuws
  80

  Filmheld voor de 21ste eeuw.

  "De schier onbeperkte mogelijkheden van 3D animatie worden door Spielberg aangegrepen voor buitengewoon enerverende actiescènes, met als hoogtepunt een krankzinnig uitgesponnen achtervolging door een fictieve Marokkaanse stad. Dat doet meer aan Indiana Jones dan Hergé denken, maar de schrijvers en acteurs zijn er goed in geslaagd om de essentie van Kuifje, Bobbie, Jansen en Janssen en Haddock te behouden."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Gesmeerde achtbaanrit

  "Na zijn tegenvallende vierde deel uit de Indiana Jones-reeks slaat Spielberg nu de spijker op zijn kop. The Adventures of Tintin is een gesmeerde achtbaanrit met de juiste dosis humor en spanning, die alles in zich heeft om uit te groeien tot een nieuwe klassieke avonturenserie. Het open einde biedt daar alle ruimte voor."

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  80

  Kuifje is de nieuwe Indiana Jones

  "... zeer onderhoudende film die het in zich heeft om uit te groeien tot een franchise waar de wereld nog veel plezier aan gaat beleven."

  Robbert Blokland - Spits
  80

  Kuifje is verbluffend kijkspel tjokvol actie

  "Gebruikmakend van de 3D-motion-cpaturetechnologie waarmee de acteurs digitaal tot de stripfiguren konden worden bewerkt, levert de eerste echte film over Kuifje (ofwel Tintin in het Engels) een verbluffend kijkspel dat tjokvol actie zit. Minpuntje: de humor van Hergé (denk aan het detectiveduo Jansen en Jansen) komt niet altijd tot zijn recht."

  Ab Zagt - AD
  80

  Prachtig, maar niet vlekkeloos

  "De resultaten zijn prachtig, maar niet vlekkeloos: actiescènes zijn af en toe wat schokkerig en de ziel van de personages wordt geblokkeerd door hun digitale oogjes. Belangrijker is dat het een film is geworden die de geest van de Kuifje-boeken weet te vatten én voldoet aan alle eisen die gelden voor een popcornfilm van nu."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  80

  Smaakt naar meer

  "Gelukkig is de originele sfeer van Kuifje gehandhaafd gebleven in deze film uit de computer: Kuifje zelf heeft geen computer maar en typemachine, geen Google maar een bibliotheek om iets op te zoeken en gebruikt geen smartphone maar een morseapparaat. (...) De film smaakt naar meer, en het slot hint ook duidelijk naar een vervolg, dus is het goed dat er nog genoeg Kuifje-boeken over zijn."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Ultieme stripfilm

  "Wie in staat is de tienjarige jongen in zichzelf op te roepen, staat een verbluffende achtbaanrit te wachten, vol inventieve vondsten, wervelend gefilmde actie en schitterende 3D-decors."

  Rick de Gier - Cinema.nl
  80

  Vermakelijke aanrader

  "Het resultaat is een vermakelijke aanrader voor actieliefhebbers en Kuifje-fans. De karakters kloppen goed met de strips en in veel scènes zijn verwijzingen naar de albums te vinden, zoals een maanraket of een fontein in de vorm van een krab met gouden scharen. Complimenten, meneer Spielberg!"

  TV Krant / Tros Kompas
  80

  Zelden was het zo spannend

  "... Spielberg omarmt het bronmateriaal met minstens evenveel liefde als de nieuwe technieken: de voortrazende film zit vol verwijzingen en favoriete figuren als kapitein Haddock - mooi neergezet door Andy Serkis - dragen de film."

  Floortje Smit - De Volkskrant
  70

  Spielberg herkent zichzelf in Kuifje

  "Spielberg en producent Peter Jackson hebben Zemeckis' terugkerende probleem van de glazige blik nog steeds niet helemaal op weten te lossen, maar anderszins is er weinig mis met hun animatie. Ze brengen het avontuurlijke spektakel van Hergé's Het geheim van de Eenhoorn vakkundig op het witte doek. Dat het filmuniversum van Kuifje net zo kinderlijk is als de goede oude kapitein Haddock, past in stripsferen."

  Eric Koch - De Telegraaf
  60

  Spectaculair, maar mist echte spanning

  "De avonturen van Kuifje is de eerste animatiefilm die Spielberg ooit maakte en hij maakt optimaal gebruik van de extra mogelijkheden die animatie biedt... (...) Maar die tomeloze bewegingsvrijheid is direct ook de grootste makke. De complexe achtervolgingsscène door de straten van Bagghar - de duidelijkste knipoog naar de Indiana Jones-films - is zo spectaculair over de top dat het daardoor alle geloofwaardigheid en echte spanning verliest."

  Bregtje Schudel - NL Magazine
  40

  Spielberg schuwt geen enkel cliché

  "Ooit vond Spielberg met Jaws een nieuw genre uit: groots vermaak voor een groots publiek, zonder het plakkaat cinema te verliezen. Maar de meester van weleer blijkt zeker geen cineast in The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, waar geen cliché geschuwd wordt, en geen actiescène het povere scenario, de slechte acteerprestaties en een techniek in ontwikkeling kan redden."

  Luuk Imhann - Movie 2 Movie
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Woensdag 26 oktober 2011
  Distributeur: Sony Pictures Releasing
  Alternatieve titel: Kuifje en het Geheim van de Eenhoorn (OV), Tintin and the Secret of the Unicorn