Avatar

Avatar (2009)

Film1
8.4 / 10
824
Pers
80% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur, Sciencefiction
Regie: James Cameron
Cast: Sam Worthington, Zoe Saldana, meer »
Lengte: 166 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Baanbrekende 3D sciencefictionfilm van Titanic-regisseur James Cameron waarin een voormalige marinier als avatar een buitenaards ras infiltreert

Ondanks dat hij in een rolstoel zit is ex-marinier Jake Sully nog steeds een soldaat in hart en nieren. Op de buitenaardse planeet Pandora wordt Jake ingezet als avatar, een op afstand bediend biologisch lichaam dat menselijk DNA vermengt met DNA van de inheemse Na'vi. Jake krijgt namelijk de opdracht te infiltreren bij deze inboorlingen van Pandora, die een hinderlijk obstakel vormen bij het delven van waardevolle grondstoffen. Alles verandert wanneer Jake's leven echter gered wordt door de mooie Neytiri en hij liefdevol door haar stam wordt opgenomen. Jake leert de levenswijze van de Na'vi te respecteren en het duurt niet lang voordat hij de ultieme uitdaging zal aangaan wanneer hij hen leidt in een epische vrijheidsstrijd.

In de epische actie-avonturenfilm Avatar, creert James Cameron, de regisseur van Titanic, een spectaculaire nieuwe fantasiewereld. Cameron kreeg veertien jaar eerder het idee voor de film, toen er nog geen technologische mogelijkheden waren om zijn visie in beeld te brengen. Na een daadwerkelijke productietijd van vier jaar biedt Avatar een nieuwe cinematografische ervaring, waarin de kijker volledig kan opgaan door middel van een revolutionaire 3D technologie die speciaal is uitgevonden voor het maken van deze film.********

Film1 Recensie: Camerons visuele tour de force

De mariniers uit Aliens, gecombineerd met een Titanic-achtige romance en de ecologische boodschap uit The Abyss. Qua verhaal heeft James Cameron weinig nieuws te bieden, maar de driedimensionale fotorealistische beelden zijn uitermate indrukwekkend en in tegenstelling tot eerdere motion-capture films komen zijn personages daadwerkelijk tot leven. Een fenomenale bioscoopervaring in 3D.

Lees verder
 • Pers - 80%  
  80

  Camerons visuele tour de force

  De mariniers uit Aliens, gecombineerd met een Titanic-achtige romance en de ecologische boodschap uit The Abyss. Qua verhaal heeft James Cameron weinig nieuws te bieden, maar de driedimensionale fotorealistische beelden zijn uitermate indrukwekkend en in tegenstelling tot eerdere motion-capture films komen zijn personages daadwerkelijk tot leven. Een fenomenale bioscoopervaring in 3D.

  Jasper van Oosten - Film1

  Avatar

  "Avatar roept nadrukkelijk op tot liefde en respect voor Moeder Aarde, en dat is een goede zaak, maar de film overtuigt meer als technisch mirakel dan als ecopamflet. De 3D-versie is dan ook de enige die vier sterren verdient..."

  Bart van der Put - Het Parool

  Avatar

  "Een lust voor het oog. (...) Als de hype voorbij is zou de film voor de filmfilosofie weleens dezelfde impact als destijds de Matrix-trilogie kunnen krijgen. Daarin zal hij zijn uiteindelijke waarde bewijzen, meer nog dan in de miljoenen bezoekers die zich de komende weken ongetwijfeld zullen onderdompelen in de betoverende reis naar een verre wereld die diep in n enkele zenuwcel verborgen ligt.

  Dana Linssen - Nrc Handelsblad

  Avatar is overdonderend

  "Dit verhaal is natuurlijk niet bepaald nieuw. Dances with Wolves maar dan met elegante grote smurfen; zo kun je Avatar omschrijven. (...) Geen briljante plot dus, maar toch hoef je je bij Avatar geen seconde te vervelen. (...) De kleuren, de diepte, de effecten, de fantasie waarvan Cameron blijk geeft: het is meer dan voldoende om diep van onder de indruk te zijn. Voor de eerste keer geeft zo'n brilletje echt toegang tot een onontgonnen terrein."

  Spits

  Cowboy en indiaan in het heelal

  "Maar wat is het hele 3D-spektakel waard met zo'n eendimensionaal verhaal? 'Avatar' herbergt evenals 'Titanic' een 'boy meets girl'-verhaaltje. Daar is op zich niets mis mee, met Romeo en Julia kunnen we nog wel even vooruit, met Adam en Eva in het Paradijs misschien ook. Maar vervelender is de zwart-wittekening van goeieriken en slechteriken... (...) De verwijzing naar de inval in Irak komt twaalf jaar na Paul Verhoevens visionaire sf-epos 'Starship Troopers' ook als mosterd na de maaltijd."

  Belinda van de Graaf - Trouw

  Triomf voor de techniek

  "Een sprookje eigenlijk, vol vreemde beesten, fluorescerende planten en heilige boomzaadjes, dat zich duidelijk niet schaamt om de grens tussen goed en kwaad ferm te trekken. Geen voer dus voor cynici of liefhebbers van grijstinten. De rest krijgt een avontuur geserveerd dat in technisch n creatief opzicht zijn weerga niet kent, en dat door Camerons scherpe timing ook nog eens ontroert."

  Kevin Toma - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 17 december 2009
  Film1 première: Zaterdag 1 januari 2011
  Distributeur: 20th Century Fox
  Alternatieve titel: Avatar (3D)