Agora

Agora (2009)

Film1
6.7 / 10
62
Pers
60% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Avontuur, Drama, Geschiedenis
Regie: Alejandro AmenŠbar
Cast: Rachel Weisz, Max Minghella, meer »
Lengte: 126 minuten
Land: Spanje
Taal: Engels

Tijdens een religieuze opstand in het AlexandriŽ van de vierde eeuw, probeert wetenschapster Hypatia de wijsheid van de oude beschaving te redden

Het is de 4e eeuw na Christus dat Egypte onderdeel is van het Romeinse Rijk. Als er in de straten van AlexandriŽ een gewelddadige religieuze opstand uitbreekt, verplaatst het gevecht zich naar de legendarische bibliotheek. Binnen de muren van dit gebouw vecht de wetenschapper Hypatia (Rachel Weisz) met haar leerlingen voor het behoud van de wijsheid van de oude beschaving. Haar jonge slaaf Davus raakt verscheurd tussen zijn geheime liefde voor zijn meesteres en de vrijheid. Als hij de vrijheid wil bemachtigen, kiest hij partij voor de vijand... de Christenen.

Dit historische epos werd geregisseerd door Spanjaard Alejandro AmenŠbar. Deze bekroonde filmmaker maakte eerder de thriller Abre los ojos (1997), de horrorfilm The Others (2001) en het drama Mar Adentro (2004). In 2009 ging deze film in wereldpremiŤre tijdens het filmfestival van Cannes.******

Film1 Recensie: Het is dringen op het marktplein

Er komt nogal wat voorbij in dit historisch religieuze drama van de regisseur van 'Mar adentro' en 'The Others'. Ambitieus is het zeker, maar de verhouding tussen actie, drama en geschiedenislesje is behoorlijk scheef. 'Agora' is meer materiaal voor een miniserie op tv.

Lees verder
 • Pers - 60%  
  60

  Het is dringen op het marktplein

  Er komt nogal wat voorbij in dit historisch religieuze drama van de regisseur van 'Mar adentro' en 'The Others'. Ambitieus is het zeker, maar de verhouding tussen actie, drama en geschiedenislesje is behoorlijk scheef. 'Agora' is meer materiaal voor een miniserie op tv.

  Arjan Welles - Film1

  Aards gekrioel

  "Regisseur Alejandro AmenŠbar bewees met euthanasiedrama Mar adentro (2004) al een sociaal bewogen humanist te zijn, en die neiging is met het grootsere canvas van Agora geenszins verdwenen. Integendeel, soms liggen de overeenkomsten tussen de hedendaagse geloofsgevechten en die van het antieke AlexandriŽ er wel ťrg dicht op. En minder dan in mar adentro weet AmenŠbar naast het hoofd ook het hart te bespelen, ondanks gevoelig spel van Rachel Weisz als de eeuwige denker Hypathia."

  Joost Broeren - De Filmkrant

  Agora

  "AmenŠbar deed eerder interessante dingen met Nicole Kidman in The Others en tekende voor het Oscar-winnende Mar adentro. Het lijkt alsof hij op de set van Agora een beetje overrompeld werd door de gigantische decors. Daar heeft ook het persoonlijke drama in zijn verhaal onder te lijden gehad."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine

  Agora

  "Geen drama zonder een dilemma, maar daar doet dit manicheÔstische epos niet aan. Wat ook niet bepaald helpt is dat de heldin Hypathia, als overtuigd stoÔcijn, elke tegenslag (moord, doodslag, plundering) gelaten en evenwichtig opneemt. De dogmatische tweedeling in goed en kwaad duidt vooral op onderschatting van de kijker. Dat steekt temeer in een film die juist een lofzang wil zijn op het intellect en de vrije geest."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 3 juni 2010
  Film1 première: Dinsdag 15 maart 2011
  Distributeur: Benelux Film Distributors
  Alternatieve titel: Mists of Time