Inception

Inception (2010)

Film1
8.4 / 10
529
Pers
73% 3
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Sciencefiction
Regie: Christopher Nolan
Cast: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, meer »
Lengte: 148 minuten
Land: Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ
Taal: Engels

Actiethriller van Christopher Nolan met Leonardo DiCaprio als de leider van een team dat in een droom geheimen kan stelen uit het onderbewustzijn

Dom Cobb is een handige dief, een ware meester op het gebied van 'extraction': het stelen van waardevolle geheimen uit het onderbewustzijn van mensen die in de droomfase verkeren, wanneer het brein het meest kwetsbaar is. Cobb krijgt de kans zijn oude leven weer terug te krijgen, in ruil voor het uitvoeren van een vrijwel onmogelijke 'inception': Cobb en zijn team van specialisten moeten deze keer geen idee stelen, maar het in iemands brein plaatsen. Als ze hierin slagen, zou het de perfecte misdaad zijn. Maar hoe goed ze alles ook plannen en hoe groot hun expertise ook is, niets kan het team voorbereiden op de gevaarlijke vijand die elke stap die ze nemen lijkt te kunnen voorspellen. Een vijand die alleen Cobb had kunnen zien aankomen.

Na het enorme succes van The Dark Knight kreeg filmmaker Christopher Nolan carte blanche van filmstudio Warner Bros. om deze oorspronkelijke film te maken. Na Memento en The Prestige is Inception opnieuw een complexe thriller geworden.********

Film1 Recensie: Droomdoolhof vol visueel vuurwerk

Tien jaar na Memento vertelt Christopher Nolan opnieuw een geniaal verhaal. Inception barst uit z'n voegen van het visuele vuurwerk en heeft daar het gehypete 3D-effect niet eens bij nodig. De laatste akte trekt alle registers open, wanneer de verschillende droomniveaus en daarbij behorende tijdschalen op ingenieuze wijze met elkaar worden verweven.

Lees verder
 • Pers - 73%  
  80

  Droomdoolhof vol visueel vuurwerk

  Tien jaar na Memento vertelt Christopher Nolan opnieuw een geniaal verhaal. Inception barst uit z'n voegen van het visuele vuurwerk en heeft daar het gehypete 3D-effect niet eens bij nodig. De laatste akte trekt alle registers open, wanneer de verschillende droomniveaus en daarbij behorende tijdschalen op ingenieuze wijze met elkaar worden verweven.

  Jasper van Oosten - Film1
  80

  Inception

  "Het briljante van Nolan is hoe helder hij dit complexe gegeven uiteenzet en er toch een uitdagend en hersenkrakend geheel van maakt, dat er ook nog eens verbluffend uitziet. De enige barstjes in al deze technische perfectie komen op naam van een liefdestrauma van DiCaprio, dat niet de gewenste emotionele diepgang brengt."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  60

  Inception

  "Inception wil het slimmere broertje van het stilistisch superieure The Matrix zijn, maar de inhoud leidt tot onverschilligheid... (...) Nolans torenhoge ambitie en de complexe structuur dwingen bewondering af, en de in parallelle droomniveaus gesitueerde spektakelscŤnes zijn knap geconstrueerd. Maar het is lastig emotioneel betrokken te raken bij een film waarin het meest irrationele en creatieve uitvloeisel van de menselijke geest tot een eenduidige reeks wetten en formules wordt gereduceerd."

  Bart van der Put - Het Parool

  Inception

  "De kijker moet wat hij op het scherm ziet steeds wantrouwen, zich bewust zijn van het verraderlijke van de beelden die Nolan voorspiegelt. Als dat lukt, moet dat een unheimisch gevoel oproepen. En tegelijk moet de toeschouwer willen geloven in wat er op het doek verschijnt en zich erdoor laten meeslepen. Nolan is daar in de beste sequenties van de film inderdaad in geslaagd (...) maar lang niet altijd."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad

  Nolan legt Hollywoods lat weer hoger

  "In Nolans wereld droomt iedereen lucide, en mag emotionele diepte nooit ten koste gaan van schietpartijen of explosies. Dat is ietwat teleurstellend voor wie hoopt dat Nolan nogmaals een Memento aflevert - zijn enige echte meesterwerk. Maar als Hollywood een kermis is, telt Inception zonder meer als de meest superieure attractie van het moment."

  Bor Beekman - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 22 juli 2010
  Film1 première: Vrijdag 16 september 2011
  Distributeur: Warner Bros