(Untitled)

(Untitled) (2009)

Film1
4.7 / 10
11
IMDb
6.2 / 10 1562
Pers
50% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Komedie, Satire
Regie: Jonathan Parker, Manfred Baumann
Cast: Adam Goldberg, Marley Shelton, meer »
Lengte: 96 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Satire op de wereld van de moderne kunst in New York, waarin een avantgardistische componist een verhouding krijgt met de eigenaresse van een galerie

In de meest artistieke buurt van Manhattan, is Adrian Jacobs een moeilijke componist van moeilijke muziek. In zijn experimentele muziekstukken breken musici glazen en schoppen ze tegen metalen emmers. Er zijn maar weinig mensen die zijn performances bezoeken. Alles lijkt te veranderen zodra hij via zijn broer Josh - die als commercieel succesvol schilder wel geld weet te verdienen - de New Yorkse galeriehoudster Madeleine ontmoet. Madeleine introduceert Adrian binnen de wereld van hebberige kunstcollectoren, concurrerende galleriehouders en zonderlinge kunstenaars.

Deze satire, die een droogkomische blik op de moderne art scene van New York werpt, won op het filmfestival van Mannheim-Heidelberg de Speciale Juryprijs.*****

Film1 Recensie: Kitsch omdat het moet

Deze satirische kijk op de New Yorkse kunstscene is bij vlagen hilarisch, maar weet niet consequent de zelfde scherpe toon aan te houden. Gevolg is dat het halverwege inzakt als regisseur Jonathan Parker zijn punt wel gemaakt heeft. Ex-voetballer Vinnie Jones is te zien in een amusante bijrol.

Lees verder
 • Pers - 50%  
  50

  Kitsch omdat het moet

  Deze satirische kijk op de New Yorkse kunstscene is bij vlagen hilarisch, maar weet niet consequent de zelfde scherpe toon aan te houden. Gevolg is dat het halverwege inzakt als regisseur Jonathan Parker zijn punt wel gemaakt heeft. Ex-voetballer Vinnie Jones is te zien in een amusante bijrol.

  Arjan Welles - Film1

  Kunst of Kolder

  "(Untitled) wordt bevolkt door wandelende clichés. Die wekken regelmatig de lachlust op, maar missen toch de satirische scherpte van een echt rake typering."

  De Telegraaf

  Liefdevol spotten met de kunst

  "De art department moet een leuke tijd gehad hebben met het bedenken en bouwen van al die krankzinnige kunstvoorwerpen. Maar de spot is liefdevol: (untitled) is een pleidooi voor moderne kunst in al zijn vreemde, verrassende vormen."

  Barend de Voogd - De Filmkrant

  Satire op de kunstwereld

  "Er valt veel te genieten in Untitled, waarin vooral het gebrek aan zelfrelativering komische scènes oplevert, maar onduidelijk is waar Parker heen wil. De film stelt vragen over de grens in de moderne kunst tussen serieus en artyfarty, maar hij bijt niet door."

  Jos van der Burg - Het Parool

  Vermakelijke personages fileren de kunstwereld

  "(Untitled) flikt het bijkans onmogelijke: met humor de kijker aan het denken zetten over moderne kunst, zonder kunst als volstrekt belachelijk te verwerpen."

  Floortje Smit - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 2 juni 2011
  Film1 première: Donderdag 26 september 2013
  Distributeur: Amstelfilm