Buried

Buried (2010)

Film1
6.4 / 10
117
IMDb
7 / 10 91244
Pers
60% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Mysterie, Thriller
Regie: Rodrigo Cortés
Cast: Ryan Reynolds, Robert Paterson, meer »
Lengte: 95 minuten
Land: Spanje
Taal: Engels

Thriller waarin Ryan Reynolds na een aanslag in Irak wakker wordt in een kist onder de grond, met alleen zijn aansteker en een mobiele telefoon

Als de Amerikaanse vrachtwagenchauffeur Paul Conroy zijn ogen opent in een houten kist komt het langzaam terug. Zijn konvooi werd door Irakese rebellen overvallen, hij verloor zijn collega's uit het oog en raakte bewusteloos. Als hij zich realiseert waar hij is, dringt de gekmakende waarheid tot hem door: ze hebben hem levend begraven ergens in de woestijn. In zijn kist vindt hij een aansteker, een telefoon met camera en een zaklamp. Terwijl Paul probeert niet in paniek te raken en zijn familie, werkgever en het leger te bereiken voor hulp slaat de doodsangst onherroepelijk toe. Niet alleen het ultimatum van zijn gijzelnemers, maar ook de laatste teug zuurstof in de kist komt iedere minuut dichterbij.

Deze beklemmende thriller met Ryan Reynolds in de hoofdrol werd in slechts zeventien dagen gedraaid en speelt zich volledig af in een kleine houten kist.******

Film1 Recensie: Niet voor claustrofoben

Gefilmd op één locatie, met slechts één acteur is het speelfilmdebuut van regisseur Rodrigo Cortés een grote gok. Door het spel van Ryan Reynolds, het strakke scenario en de afwisselende cameravoering is Buried een geslaagde thriller.

Lees verder
 • Pers - 60%  
  60

  Niet voor claustrofoben

  Gefilmd op één locatie, met slechts één acteur is het speelfilmdebuut van regisseur Rodrigo Cortés een grote gok. Door het spel van Ryan Reynolds, het strakke scenario en de afwisselende cameravoering is Buried een geslaagde thriller.

  Sascha Gouw - Film1

  Adembenemend spannend

  Hoe hou je een film over een man in een kist negentig minuten visueel en emotioneel interessant? Cortés slaagt met vlag en wimpel. Met inventieve en geloofwaardige wendingen blijven de ontwikkelingen in de claustrofobische gevangenis pakkend en bovendien geeft Cortés bijna terloops een ontmoedigend beeld van de buitenwereld.

  Eric Koch - De Telegraaf

  Buried

  Je hebt soms van die films waarvan je je afvraagt hoe iemand eraan durft te beginnen, maar waarvan je wel blij bent dat ze het gedaan hebben. Buried is een prachtig voorbeeld. Meer dan deze aanbevelingen gaan we dus niet delen over Buried, behalve dan een dikke, welverdiende pluim voor Ryan Reynolds, die als de ongelukkige ziel - moederziel alleen - de rol van z'n carrière neerzet. Erg indrukwekkend.

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine

  Ook de kijker zit klem in doodskist

  Hoofdrolspeler Reynolds, bekend van luchtiger werk in films als het superhelden-vehikel X-Men Origins: Wolverine en de romantische komedie Definitely, Maybe, voldoet prima in een meer intense rol. Ook de gezien de omstandigheden opmerkelijk dynamische cameravoering en effectieve natuurlijke belichting (zaklamp, aansteker) dragen sterk bij aan het overbrengen van de fysieke sensatie - ook de kijker zit klem in de kist.

  Bor Beekman - De Volkskrant

  Stikken tussen zes planken

  Ryan Reynolds is uitstekend in zijn bijna anderhalf uur durende close-up, maar juist ook de onzichtbare acteurs maken Buried zo'n belevenis. Een enkele keer moet Cortés een kunstgreep toepassen. Tot aan de laatste adembenemende twist. Dan lijkt alle zuurstof uit de bioscoopzaal verdwenen.

  Barend de Voogd - De FilmKrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 25 november 2010
  Film1 première: Zaterdag 10 december 2011
  Distributeur: Entertainment One Benelux