Super 8

Super 8 (2011)

Film1
6.7 / 10
93
Pers
76% 17
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Sciencefiction
Regie: J.J. Abrams
Cast: Joel Courtney, Elle Fanning, meer »
Lengte: 112 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Nostalgische sciencefictionfilm waarin een groepje vrienden in de zomer van 1979 merkt dat er na een treinongeluk vreemde dingen gebeuren in hun stad

Het is zomer 1979. Een groepje vrienden is getuige van een catastrofaal treinongeluk in een klein stadje in Ohio, terwijl ze een 8 mm-filmpje aan het maken zijn. Ze vermoeden al snel dat het geen ongeluk was. Wanneer kort daarna ook nog mysterieuze verdwijningen en onverklaarbare gebeurtenissen plaatsvinden, probeert de hulpsherrif achter de angstaanjagende waarheid te komen.

Met Super 8 brengt J.J. Abrams (Lost, Star Trek) een ode aan klassieke films als Close Encounters of the Third Kind, E.T. en The Goonies. Niet voor niets wist hij Steven Spielberg te strikken als producent.********

Film1 Recensie: Old school Spielberg

Het heerlijk nostalgische Super 8 is onvervalste old school Spielberg, met alle melodramatishe thematiek én kinderlijke humor die daarbij komt kijken. Een feest der herkenning voor volwassen geworden Goonies, een spannende avonturenfilm voor hun kroost.

Lees verder
 • Pers - 76%  
  100

  Super 8

  Super 8 is niet alleen een geslaagde ode aan Spielberg maar ook een van de leukste films van deze zomer.

  André Nientied - Nu.nl
  100

  Super 8

  Waarom zouden we niet af en toe naïef mogen geloven in een wereld waar het goede aan het langste eind trekt, potentieel gevaar juist een heilzame werking heeft, en er altijd meer is dat mensen bindt dan hen uit elkaar drijft? Het is het in een humanistische visie verankerde fantasierijk waar Spielberg ooit heer en meester was en tovenaarsleerling Abrams in ieder geval één film lang glorieus de scepter mocht zwaaien.

  Phil van Tongeren - Schokkend Nieuws
  80

  E.T. blown home

  Een epigoon van de vroege films van Steven Spielberg met een metafilmisch sausje en hippere special effects (...) een spektakelfilm die drijft op emotie in plaats van spektakel. Precies zoals Spielberg dat in de jaren tachtig deed.

  Joost Broeren - De Filmkrant
  80

  Hommage aan meester Spielberg

  Super 8 bevat aanvankelijk veel charme. (...) Na een goed eerste uur zakt Super 8 echter in. De afloop valt tegen, deels door niet al te originele effecten. Dat Abrams een knieval maakt voor zijn maestro Spielberg valt te accepteren, maar iets meer originaliteit was wel op zijn plaats geweest.

  Ab Zagt - AD
  80

  J.J. Abrams en Steven Spielberg doen nostalgie herleven

  ...een film die, ondanks enkele ondergeschikte en breed uitgemolken verhaallijnen, bovenal op veel punten scoort. (...) Met Super 8 weet Abrams zowel met meerdere genres als met een reflectie op de klassiekers goed om te gaan.

  Angelo Perez Lebbink - MovieSense
  80

  Old school Spielberg

  Het heerlijk nostalgische Super 8 is onvervalste old school Spielberg, met alle melodramatishe thematiek én kinderlijke humor die daarbij komt kijken. Een feest der herkenning voor volwassen geworden Goonies, een spannende avonturenfilm voor hun kroost.

  Jasper van Oosten - Film1
  80

  Ouderwetse science fiction

  "Abrams neemt de tijd om de personages op te bouwen en ik was al content geweest als het verhaal helemaal om de vriendschap tussen de kinderen had gedraaid. Het treinongeluk voelt bijna aan als een onderbreking. Toch blijft de film ook overeind als het spektakel losbarst. (...) Onderweg naar een finale die eerder ontroerend dan oorverdovend is, houdt Abrams de menselijke maat scherp in het oog."

  Mike Peek - NL Magazine
  80

  Super 8

  De kinderen spelen sterk en hebben veel chemie. Het lijkt wel een echte groep vrienden en dat geeft de film extra spanning, zowel in de ontwikkeling van het mysterie als in de onderlinge relaties.

  Tros Kompas
  80

  Super 8

  Het hoogtepunt van Super 8 zijn niet de visuele effecten of het mysterie en de intriges rondom de crash, maar de heerlijk nostalgische, warmhartige sfeer en de fantastische cast. Van deze groep kinderen gaan we ongetwijfeld meer horen.

  Fabian Melchers - FilmTotaal
  80

  Super 8

  Over de hele linie heeft Super 8 een aanstekelijk speels en avontuurlijk karakter, dat mijlenver verwijderd is van het cynisme van megaproducties als de Transformers-films. Wie net als Abrams met het werk van Spielberg opgroeide, zal geen moment aan de oprechte intenties van de maker twijfelen.

  Het Parool
  80

  Typisch Spielberg

  'Super 8' is veel meer dan een sentimentele duik in het verleden. De jeugd van nu kan zich herkennen in Joe. Want nog steeds voelen kinderen, net als dik dertig jaar geleden, zich regelmatig ontheemd, onbegrepen en onpopulair.

  TV Krant
  70

  Bijzonder filmavontuur

  Best onderhoudend, maar Super 8 haalt de boeken door de openingsexplosie van verbeeldingskracht en door de charme van de jonge acteurs.

  Eric Koch - De Telegraaf
  70

  Eindeloze zomers

  Er zijn betere films om deze zomer naartoe te gaan, maar geen die dezelfde combinatie bieden van popcornvermaak, intelligentie en nostalgie. Iedereen die opgegroeid is met Spielberg-klassiekers zal op zijn minst een beetje warm van binnen worden bij het zien van Super 8.

  Julius Koetsier - Xi
  70

  Één brok nostalgie

  Al met al is de liefde van Abrams voor zijn bronmateriaal zowel de kracht als de zwakte van 'Super 8': de nostalgische zweem werkt grotendeels aanstekelijk, maar staat ook de durf om van de illustere voorgangers af te wijken net iets te veel in de weg om dit werk echt te ontstijgen.

  David van Marlen - Movie 2 Movie
  60

  Boodschap ligt er iets te dik bovenop

  Het treinongeluk is bijna even overweldigend voor de kijkers als voor de kids. (...) De rest van de film kan daar niet meer overheen, maar dat geeft Abrams mooi de tijd om een kleiner verhaal te vertellen en dat is de echte kracht van de film.

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  60

  Super 8

  De film wordt niet beleefd, simpelweg omdat er minder te beleven valt dan in die moderne klassiekers. De grandeur en beklijving van de avonturenfilms waarmee generaties groot zijn geworden maakten plaats voor, toegegeven, aangenaam kinderspel.

  Pim Wijers - The Cult Corner
  40

  Gemakzuchtige hommage

  Origineel, spannend opgebouwd en geestig - Abrams' hommage aan de jaren zeventig (en vroege tachtig)-sciencefiction is het allemaal, aanvankelijk. (...) Niettemin is Super 8 een teleurstelling. Wel de uiterlijkheden van een Spielberg, niet de magie.

  Bor Beekman - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 11 augustus 2011
  Film1 première: Vrijdag 8 juni 2012
  Distributeur: Universal Pictures International