170 Hz

170 Hz (2011)

Film1
4.4 / 10
19
IMDb
6.3 / 10 327
Pers
72% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Joost van Ginkel
Cast: Gaite Jansen, Michael Muller, meer »
Lengte: 85 minuten
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Nederlands drama over twee dove tieners die voor het eerst de liefde ervaren en besluiten om er samen vandoor te gaan

De 16-jarige Evy krijgt een intense relatie met de 19-jarige geheimzinnige Nick. De twee dove tieners ervaren samen voor het eerste de liefde. Onvoorwaardelijk conformeren zij zich aan elkaar. Nick en Evy besluiten te vluchten, omdat Evy's ouders hun relatie afkeuren. Het wrak van de onderzeeër waar ze zich schuilhouden, is de paradoxale metafoor voor de zogenaamde vrijheid die hun ten deel valt. In de onderzeeër wordt de invloed van Nicks verleden duidelijk waardoor Evy zich langzaam begint te realiseren dat haar vrijheid een illusie is.

Joost van Ginkel schreef het scenario en maakte met 170 Hz zijn regiedebuut. Zijn eerste korte film Zand (2008) won dertien internationale prijzen en werd de Nederlandse inzending voor de Oscars. Zijn tweede korte film Kus werd geselecteerd voor het Tribeca Film Festival. Hoofdrolspelers Gaite Jansen en Michael Muller hebben zich de gebarentaal eigen gemaakt met behulp van een gebarentaaldocent, een tolk en een aantal jonge dove coaches. Op het Nederlands Film Festival van 2011 won 170 Hz de Film1 Publieksprijs en de MovieSquad prijs van de jongerenjury. • Pers - 72%  
  80

  170 Hz is alles behalve conventioneel

  "Joost van Ginkel legt in zijn regiedebuut een fascinerende wereld bloot, waarin het geluid vaak duister en unheimisch klinkt, terwijl het camerawerk weer voor fraaie poëtische scènes kan zorgen. Geluid is beangstigend, beeld is louterend: het maakt een doof leven op een mooie manier voelbaar."

  Fabian Melchers - Neerlands Filmdoek
  80

  Dikverdiende publieksprijs

  "Evy en Nicks geluidloze wereld wordt in 170 Hz vormgegeven met opvallend expressieve beelden, belichting en acteurs. De verfsmijtscène lijkt vooral ingegeven door de prijswinnende filmposter, maar de publieksprijs op het Nederlands Film Festival is dikverdiend."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  80

  Explosieve stilte

  "Joost van Ginkels hommage aan de gebarentaal is een visueel avontuur. (...) Prachtig, al moeten we toegeven dat het wel een tikkeltje topzwaar is. Het noodlottige trauma en de misdaad die gaandeweg worden onthuld zijn ook wat veel van het goede. Maar dat neemt niet weg dat Joost van Ginkel in deze eerste lange speelfilm een grote verbeeldingskracht laat zien."

  Leo Bankersen - De Filmkrant
  80

  Hypnotiserend sprookje

  "Wie wél gelooft in hun onvoorwaardelijke liefde en dus mee gaat in hun bizarre trip d'amour, wacht een van de meest bijzondere films van het jaar. En dat zijn vermoedelijk de meeste mensen, getuige het feit dat 170 Hz op het Nederlandse Filmfestival werd bekroond met de publieksprijs."

  Robbert Blokland - Spits
  80

  Love hertz

  "Een opvallende, eigenzinnige en magnetiserende film zoals er in Nederland maar weinig worden gemaakt."

  Kevin Toma - De Volkskrant
  80

  Van Ginkel maakt zijn ambities waar

  "Soms gaan de pretenties een beetje met de filmmaker aan de haal, maar in grote lijnen maakt Van Ginkel zijn ambities waar."

  Fritz de Jong - Het Parool
  80

  Zinnelijke lyriek

  "Door te kiezen voor dove personages schiep Van Ginkel voor zichzelf de vrijheid om een onconventionele, zinnelijke film te maken met een bijzondere, tokkelende, schurende soundtrack. (...) Alle scènes zijn met bijzondere zorg aangekleed en gekadreerd, en minutieus uitgelicht."

  Karin Wolfs - Cinema.nl
  70

  Een zeldzaam zinnelijke beleving van Nederlandse bodem

  "170 Hz komt in de bioscoop heel goed tot zijn recht doordat de camera de hoofdpersonen dicht op de huid zit. De afwezigheid van gesproken taal geeft de film een bijzondere dimensie, en het is een prettig on-Nederlandse Nederlandse film. Helaas ontkomt de film niet aan een clichématig verloop van het verhaal. Zijn grootste verdienste is dat hij je uitnodigt om naar de korte debuutfilm van deze regisseur te kijken: Zand."

  Mirjam Nieman - MovieScene
  70

  Schoonheid

  "170 Hz is de eerste speelfilm die Joost van Ginkel schreef en regisseerde. Misschien is dat een verklaring voor de soms wat geforceerde manier waarop het verhaal zich ontwikkelt tot, uiteindelijk, een melodrama van grote gebaren. (...) Maar wie deze krasjes wijt aan onervarenheid, moet ook de schoonheid van de film eraan toeschrijven. 170 Hz slaagt er op indrukwekkend overtuigende manier in om je onder te dompelen in het perspectief van de dove mens."

  Martijn Laman - Movie 2 Movie
  60

  Bijzondere kijkervaring in film vol symboliek

  "De film van regisseur Joost van Ginkel is een dramatische uitdaging. De dialogen doe uit gebaren bestaan zijn voor de kijker ondertiteld. Verder gebruikt Van Ginkel erg veel symboliek om dit tienerliefdesdrama aan te sterken. Zijn film leunt zwaar op de vertolkingen van de beide, jonge hoofdrolspelers. Zij maken van 170 Hz een bijzondere kijkervaring."

  Ab Zagt - AD
  60

  Boeiende luisterervaring

  "Wat er gebeurd is, kun je al vroeg raden. 170 Hz heeft een eenvoudige plot en werkt de personages losjes uit. Dat geeft ruimte voor eigen interpretatie en dat werkt hier goed. Wat aan Nick bijvoorbeeld ook achteraf nog blijft intrigeren, zijn die nachtmerries die suggereren dat we nog niet de helft van zijn motieven kennen. Het geeft Michael Muller en Gaite Jansen vooral ook veel ruimte om te acteren. Muller is een beetje stijf in zijn eerste filmrol. Jansen is beter."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  60

  Oprechte missie niet geslaagd

  "Ondanks zijn oprechte missie om een film over doofheid te maken slaagt debuterend regisseur Van Ginkel er niet in om er een boeiend, invoelbaar drama van te maken."

  Ronald Simons - The Cult Corner
  50

  Artsy fartsy

  "Dat de film soms wat experimenteel overkomt en inhoudelijk niet al te sterk is, voorkomt echter dat het echt fascinerend wordt."

  Thomas Hermssen - FilmTotaal
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 1 maart 2012
  Film1 première: Donderdag 4 oktober 2012
  Distributeur: Cinéart