Battleship

Battleship (2012)

Film1
6.3 / 10
100
Pers
42% 13
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Avontuur, Sciencefiction
Regie: Peter Berg
Cast: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, meer »
Lengte: 131 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Sci-fi actiefilm van regisseur Peter Berg, gebaseerd op het bordspel Zeeslag, waarin een vloot van de Amerikaanse marine wordt aangevallen door aliens

Op aandringen van zijn broer Stone meldt de heetgebakerde Alex Hopper zich aan bij de Amerikaanse marine, in een poging nog iets van zijn leven te maken. Een paar jaar later maken de beide broers deel uit van een grootscheepse internationale militaire oefening. Plotseling stuiten de strijdkrachten op een buitenaardse oorlogsvloot met kwaadaardige bedoelingen en er volgen hevige gevechten te land, ter zee en in de lucht. Kan Alex nu eindelijk bewijzen dat hij wel degelijk iets in zijn mars heeft?

Deze scifi-actiefilm van Peter Berg ('Hancock') ontleent zijn titel aan het bordspel Zeeslag. Naast rijzende ster Taylor Kitsch ('Savages', 'John Carter') in de hoofdrol, maakte zangeres Rihanna als bemanningslid Cora haar acteerdebuut in de film. • Pers - 42%  
  70

  Onvervalste heroïek en spierballentaal

  "Ik geef grif toe dat de film überslecht is. Maar heb ik me vermaakt? Affirmative!"

  Pim Wijers - The Cult Corner
  60

  Luidruchtig spektakel

  "Battleship is geïnspireerd op het bordspel Zeeslag en wordt gekenmerkt door donderende explosies en patriottistisch trompetgeschal. Popcorn en snoepzakjes kunnen zonder bezwaar de bioscoopzaal mee in, want niemand zal het gekraak kunnen horen. Intussen zijn de personages slechts pionnetjes met houterige dialogen, in een actiespektakel vol digitaal vuurwerk. Dat regisseur Peter Berg het niet kan laten zo nu en dan te knipogen, maakt alle luidruchtige bombast nog net draaglijk."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  60

  Luidruchtige nostalgie

  "Battleship is een luidruchtige, lompe en schreeuwerige film geworden. Maar wel één die jongensharten sneller zal doen kloppen. Daar zorgen de verzorgde special effects, de stoere mariniersmentaliteit en de overweldigende beelden van destructie wel voor."

  Ruben van Eijl - Spits
  50

  Halfbakken Transformers-Op-Zee-Show

  "Battleship is alles behalve een voltreffer en slaat al vrij gauw op de rotsen van zijn eigen immense marketingcampagne kapot."

  Remco Visser - Filmpjekijken.com
  40

  Misvormde mensen met puntbaarden

  "Actiefilms hoeven van mij heus geen complexiteit of originaliteit te hebben, maar een sympathieke protagonist, een dreigende antagonist en een spannend script zijn een vereiste. (...) Battleship mag zinken."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  40

  Transformers op zee

  "'Battleship' is niks meer dan een harde actiefilm die buiten de vele indrukwekkende explosies en special effects maar bar weinig te bieden heeft."

  Martijn Scheepers - Movie 2 Movie
  40

  Vaak onbedoeld komisch

  "Battleship zit vol stupide dialogen, maar neemt zichzelf niet alt te serieus. Er valt best wat te lachen, ook om de hyperheroïsche oneliners waarmee de personages elkaar bestoken."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  40

  Veel militair gebral

  "Het plan dat de buitenaardse bezoekers daarvoor hebben bedacht, komt op aardbewoners met een goed stel hersens nogal onlogisch over. Dat zou nog best te verkroppen zijn als de actie er vol overtuiging overheen zou walsen, maar wat dat betreft blijft Battleship achter bij zijn grote voorbeeld met de reuzen­robots."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  40

  Verre van wereldschokkend

  "Vermakelijk? Ja. Spectaculair? Driewerf ja. Maar ook weinig genuanceerd, voorspelbaar en soms eenvoudigweg irritant. Deze nieuwste strijd tussen mens en buitenaards gespuis is verre van wereldschokkend."

  Danitsa Linders - FilmTotaal
  30

  Battleship gezonken!

  "De ellenlange collage van boordgeschut, ontploffingen, flare en gedonder verdoven de zintuigen bijna twee uur lang, maar niet genoeg om niet te struikelen over de gebrekkige logica, lachwekkende dialogen en het potsierlijke scenario. Dat de USS Missouri, het antieke slagschip waar in september 1945 nog de Japanse overgave werd getekend, weer in actie zal komen laat zich raden, maar op patriottische klanken de krasse knarren van weleer te zien opdraven is ronduit lachwekkend."

  Barend de Voogd - Schokkend Nieuws
  30

  Schreeuwerige inspiratieloze actiefilm

  "Battleship is een erg slordige film geworden die zichzelf grotendeels veel te serieus neemt. Het overwegend nationalistisch en militaristisch getinte gedachtegoed komt hierdoor op de voorgrond te staan. Het is moeilijk voor te stellen dat er nog steeds zulke ongenuanceerde films over soldaten geproduceerd kunnen worden sinds de vele protestfilms die de Vietnamoorlog heeft voortgebracht."

  Matthijs van der Veer - MovieScene
  20

  Actiefilm is onbedoeld lachwekkend

  "De luidruchtige actiefilm Battlship werkt onbedoeld op de lachspieren. Het spierballengedrag van enkele Amerikaanse mariniers die rond Hawaï moeten opboksen tegen een buitenaardse invasie maakt een bespottelijke indruk, die nog wordt versterkt door het matige acteren van de cast."

  Ab Zagt - AD
  20

  Baggerschuit

  "Battleship weet het slechtste van Pearl Harbor en Transformers te combineren - die films lijken wel Godfathers vergeleken met deze patriottische pulp, vol bespottelijke heroïek. Wanneer zangeres Rihanna als debuterende actrice het beste in je film is, zegt dat genoeg over de kwaliteit van de rest. Dit is geen Battleship maar een Baggerschuit."

  André Nientied - Nu.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 19 april 2012
  Film1 première: Vrijdag 26 april 2013
  Distributeur: Universal Pictures International
  Alternatieve titel: Zeeslag