Brotherhood

Brotherhood (2009)

Film1
3.9 / 10
19
IMDb
7 / 10 1562
Pers
70% 1
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Drama
Regie: Nicolo Donato
Cast: Thure Lindhardt, David Dencik, meer »
Lengte: 97 minuten
Land: Denemarken
Taal: Deens

Deens drama over Lars die bij een rechts-extremistische groep gaat terwijl hij ze afkeurt en zich aangetrokken voelt door een van de mannen

Teleurgesteld in zijn superieuren verlaat Lars het leger, waarna hij noodgedwongen bij zijn ouders moet intrekken. Wanneer hij bij toeval in een rechts-extremistische vergadering belandt is dat het begin van een nieuw leven. Want hoewel Lars vrijwel alles aan de neo nazis afkeurt, grijpt hij de kans om via hun agressieve bezigheden zijn frustraties kwijt te raken. Hij wordt onder de hoede van oudgediende Jimmy geplaatst en terwijl Lars stijgt in de fascistische rangen, ontstaat er een onverwachte aantrekkingskracht tussen Lars en Jimmy.

Regisseur Nicolo Donato ontving voor zijn eerste film Brotherhood de prijs voor Beste Film tijdens het Rome Film Festival 2009.*******

Film1 Recensie: Warme genegenheid binnen fascistische regionen

Rauw en beklemmend Deens drama over groep fascisten krijgt warm hart doordat twee van hen warme gevoelens voor elkaar krijgen. De vergelijking met Brokeback Mountain is snel gemaakt, maar debuterend regisseur Donato laat naast het liefdesverhaal ook de rechts-extremistische groepering van binnen zien, en de reden waarom mensen zich daarbij aansluiten.

Lees verder
 • Pers - 70%  
  70

  Warme genegenheid binnen fascistische regionen

  Rauw en beklemmend Deens drama over groep fascisten krijgt warm hart doordat twee van hen warme gevoelens voor elkaar krijgen. De vergelijking met Brokeback Mountain is snel gemaakt, maar debuterend regisseur Donato laat naast het liefdesverhaal ook de rechts-extremistische groepering van binnen zien, en de reden waarom mensen zich daarbij aansluiten.

  Saskia Visser - Film1

  Brokeback Nazi

  Zowel de coming-out in een intollerante omgeving als de sociologie van de neo-Nazistische groep zijn eerder en beter vertoond - respectievelijk in onder meer brokeback mountain en american history x, twee uitersten waar de film ook in sfeer tussen heen en weer blijft slingeren. Dat die twee bekende verhalen hier worden samengevoegd, is niet genoeg om de al te doorzichtige plotmachinaties en vlakke karakterpsychologie te compenseren.

  Joost Broeren - Filmkrant

  Brotherhood

  Dankzij de uitstekende vertolkingen van David Dencik en Thure Lindhardt is het makkelijk mee te leven met de twee verwarde jongens, maar Donato had meer werk moeten maken van hun motieven om neonazi te worden. Met de romantiek zit het wel snor, maar het blijft onbegrijpelijk waarom twee jongens zich bij een extremistische subcultuur aansluiten waarin hun geaardheid met grof geweld wordt bestreden.

  Bart van der Put - Het Parool

  Brotherhood

  Dat het hem uiteindelijk toch gewoon om het gegeven van de verboden verhouding gaat, is zowel de kracht als de zwakte van de film. De liefde tussen Lars en neonazi Jimmy is romantisch en erotisch geloofwaardig, maar de neonazi's hadden net zo goed katholieken of Vikingen kunnen zijn. Niet alleen ideologisch, ook psychologisch laat Donato nogal wat steken vallen. Dat is dom en naïef spelen met vuur.

  Dana Linssen - NRC Handelsblad

  Uitermate onmogelijke liefde

  Hoewel de Deens-Italiaanse regisseur Donato de dierlijke aantrekkingskracht én het onbegrip tussen de twee knap verbeeldt, zonder platte of overgevoelige scènes, slaat hij in groter scenario-verband de plank voortdurend mis. Dat de vriendelijke Lars eerst helemaal niks van de beweging moet hebben - losers zijn het - en dan plots om is, voelt geforceerd, evenals de belangstelling van de nazileider, die Lars maar meteen tot grote belofte van de beweging uitroept.

  Bor Beekman - De Volkskrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 21 oktober 2010
  Distributeur: Wild Bunch
  Alternatieve titel: Broderskab