The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises (2012)

Film1
8.1 / 10
146
Pers
84% 16
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
Regie: Christopher Nolan
Cast: Christian Bale, Gary Oldman, meer »
Lengte: 164 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Vervolg op The Dark Knight van Christopher Nolan met Christian Bale als superheld Batman, die dit keer in actie moet komen tegen de meedogenloze Bane

Het is acht jaar geleden dat Batman in de nacht verdween en van held in een vluchteling veranderde. Verdacht van de moord op Harvey Dent, heeft de Dark Knight alles opgegeven voor wat hij en commissaris Gordon zagen als de goede zaak. De list heeft enige tijd een positief effect gehad op de criminaliteit van Gotham City. Maar dat verandert met de komst van een mysterieuze dief. En nog gevaarlijker is Bane, een gemaskerde terrorist, wiens kwade plannen voor Gotham zorgen dat Bruce weer in actie moet komen. Maar de vraag is of Batman wel opgewassen is tegen deze meedogenloze Bane.

Acteur Christian Bale is de eerste acteur die de rol van Batman in drie films vertolkt. Michael Keaton speelde de gemaskerde held twee keer, en Val Kilmer en George Clooney allebei één keer.********

Film1 Recensie: Waardige afsluiter van legendarische trilogie

The Dark Knight was een waar meesterwerk en de lat lag natuurlijk ongelofelijk hoog voor deze afsluiter. Toch heeft Nolan het voor elkaar gekregen om een vermakelijke film bomvol actie en spektakel te maken. Slecht uitgewerkte personages worden gecompenseerd door succesvolle nieuwe toevoegingen als Selina Kyle en Bane. The Dark Knight Rises breit op meer dan respectabele wijze een einde aan deze legendarische trilogie, maar stiekem zal de regisseur het toch wel een beetje jammer vinden dat hij met het tweede deel het hoogtepunt al bereikt had.

Lees verder
 • Pers - 84%  
  100

  In your face, grimmig en meedogenloos

  "niet alleen de uitmuntende acteerprestaties van de cast en de onderliggende sentimenten van het script vallen op; ook visueel valt er genoeg te beleven. Batman heeft weer de beschikking over wat nieuwe speeltjes, Gotham is nog net iets groter en grimmiger geworden en alles kan net dat beetje kapotter dan in voorgaande delen."

  Remco Visser - Filmpjekijken.com
  100

  Een beest van een film

  "Waar The Dark Knight stond voor anarchie, staat dit vervolg voor destructie. (...) potent, barstend van energie, geladen en agressief."

  Marieke Kremer - Spits
  100

  Opnieuw een sublieme schurk

  "Waar de eerste twee films op zichzelf genomen bijna elkaars tegenpool zijn (in trefwoorden: gepolijst versus rauw) vormen de drie films samen, in het licht van dit afsluitende, epische deel van bijna drie uur, toch een imposant en afgerond geheel. Dit is storytelling, zoals dat momenteel in het filmjargon heet, van het allerhoogste niveau."

  Peter de Bruijn - NRC Handelsblad
  90

  Een nieuwe mijlpaal

  "In deze film biedt Nolan de kijker ook zoveel voldoening dat zelfs de obligate wens van een verdere sequel of spin-off overbodig lijkt. Striphelden en cinema zijn op een niet te evenaren manier verenigd tot de perfecte symbiose. Met cinema als uitgangspunt heeft Nolan de zeggingskracht en relevantie van de superheld tot een nieuwe status verheven."

  Jonathan Spuij - MovieScene
  90

  Een waardig slot én superieur zomervermaak.

  "In het laatste uur is het tijdsverloop wat vreemd en vallen er slordige plotgaten te constateren, maar de briljante manier waarop Nolan zijn trilogie afsluit maakt die kleine onvolkomenheden weer ruimschoots goed."

  André Nientied - Nu.nl
  90

  Meer dan waardige afsluiter van een ijzersterke trilogie

  "Het knappe van Nolan is dat hij actiespektakel weet te voorzien van een emotionele onderlaag en deze er ook uit naar voren kan laten komen, zonder dat het geforceerd aanvoelt. De pijn die Bruce Wayne voelt, de schuldgevoelens van Jim Gordon, de bezorgdheid van Alfred; het zijn emoties die ook de kijker ervaart."

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  80

  Batman in topvorm dankzij Catwoman

  "In de stijl, panoramisch vergezichten en actiescènes overtreft de film de vorige twee met gemak (...) Als iemand zich naast Batmanvertolker Christian Bale goed laat gelden, is het Anne Hathaway, die in haar catsuit het sombere universum van Nolan binnenwandelt en met een aangenaam speels optreden enig licht in de duisternis brengt."

  Bart van der Put - Het Parool
  80

  Daverend slotakkoord

  "De opzet van Nolan om zoveel mogelijk losse eindjes met elkaar te verbinden valt te prijzen, maar gaat soms ten koste van een organische ontwikkeling van het verhaal en de personages, vooral ook omdat de focus op indrukwekkende actiescènes ligt."

  Marco Weijers - De Telegraaf
  80

  De kracht zit vooral in de acteurs

  "een waardige afsluiter van een ijzersterke filmtrilogie. Het is alles wat je ervan had gehoopt, en een paar dingen die je misschien niet had verwacht..."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  80

  De must see blockbuster van het seizoen

  "De plot is nog steeds die van een comic-film, maar Nolan, die grotere ambities heeft dan louter vermaken, zoomt zoals gezegd regelmatig in op de zorgelijke staat van de wereld, en laat zijn helden worstelen met existentiële vragen. Over wraak, trouw en opoffering."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
  80

  Een indrukwekkende tour de force

  "Dit laatste deel van de Batman-trilogie is het meest expliciet over het dilemma van de onbetrouwbare autoriteiten aan de ene kant, en het gevaar van eigenrichting aan de andere. De antwoorden, voor zover de film die biedt, zijn niet geruststellend. Dat zijn grote thema's, maar Nolan verpakt ze opnieuw in topvermaak."

  Barend de Voogd - Schokkend Nieuws
  80

  Magnifieke actie in Batman

  "Zo diepgaand of ambivalent wordt het nooit in The Dark Knight Rises, waarin Nolan eerder een paar pasjes terug lijkt te zetten. Een film vol magnifieke actiescènes, die zelfs op een lengte van ruim tweeënhalf uur niet inzakt, maar ook braaf de verhaallijntjes uit het eerste deel aaneenrijgt en voor de vaart leunt op clichés"

  Bor Beekman - de Volkskrant
  80

  Meer dan waardige afsluiting

  "Platwalsen doet The Dark Knight Rises flink, waardoor de onnodig lange speelduur een vermoeiende uitwerking heeft, maar de wals is behoorlijk effectief. The Dark Knight Rises is een meer dan waardige afsluiting van Nolans Batmantrilogie."

  Kaj van Zoelen - FilmTotaal
  80

  Waardige afsluiter van legendarische trilogie

  The Dark Knight was een waar meesterwerk en de lat lag natuurlijk ongelofelijk hoog voor deze afsluiter. Toch heeft Nolan het voor elkaar gekregen om een vermakelijke film bomvol actie en spektakel te maken. Slecht uitgewerkte personages worden gecompenseerd door succesvolle nieuwe toevoegingen als Selina Kyle en Bane. The Dark Knight Rises breit op meer dan respectabele wijze een einde aan deze legendarische trilogie, maar stiekem zal de regisseur het toch wel een beetje jammer vinden dat hij met het tweede deel het hoogtepunt al bereikt had.

  Jan-Peter Rook - Film1
  70

  Dom en ongeïnspireerd heldenepos

  "Helaas vervalt de film in de laatste akte in het verwachte spektakel, en krijgen dergelijke ethische kwesties niet de uitwerking die ze verdienen. Ja, de vernietiging van Gotham City ziet er schitterend uit. Maar we hadden zo graag wat meer gehoord over Banes motivatie, over Bruce Waynes twijfels, over Batmans morele ambiguïteit."

  Julius Koetsier - The Cult Corner
  60

  Nieuwe film Batman stelt toch teleur

  "Nolan stelt het geduld van zijn publiek lang op de proef voordat hij tot zaken komt. The Dark Knight Rises maakt een overbevolkte en pretentieuze indruk, waardoor enkele personages niet echt tot hun recht komen. Bovendien mist de film een memorabel personage als The Joker."

  Ab Zagt - AD
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Vrijdag 20 juli 2012
  Distributeur: Warner Bros
  Alternatieve titel: Batman 3