Looper

Looper (2012)

Film1
6.9 / 10
106
Pers
80% 9
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Actie, Sciencefiction, Thriller
Regie: Rian Johnson
Cast: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, meer »
Lengte: 118 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Sci-fi thriller met Joseph Gordon-Levitt en Bruce Willis over een huurmoordenaar die de opdracht krijgt een toekomstige versie van zichzelf te doden

Joe verdient zijn geld als Looper, een huurmoordenaar wiens slachtoffers vanuit de toekomst naar het heden worden gestuurd via illegaal tijdreizen. Joe leidt een prima leven, maar weet dat hier vroeg of laat een einde aan zal komen. Op die kwade dag moet hij namelijk de toekomstige versie van zichzelf doden. Wanneer het zover is, overtreedt Joe de enige regel waar Loopers zich aan moeten houden: laat je doelwit nooit ontsnappen. Wat volgt is een spannende achtervolging en de zoektocht naar een oplossing om zowel Joe's opdrachtgevers als het noodlot te slim af te zijn.

In deze listige sci-fi thriller speelt Joseph Gordon-Levitt de jongere versie van Bruce Willis. Regisseur en scenarioschrijver Rian Johnson werkte twee keer eerder samen met Gordon-Levitt. Ze maakten de donkere thriller 'Brick' en daarnaast was de acteur, die bekend is van 'The Dark Knight Rises' en 'Inception', kort te zien in Johnsons komedie 'The Brothers Bloom'. • Pers - 80%  
  100

  Gewoon gaan kijken!

  "De lol begint als de Joe van de toekomst (Bruce Willis) wordt teruggestuurd in de tijd en zo oog in oog met zichzelf komt te staan. Omdat dit concept zo helder gebracht wordt, kan Johnson verder al z'n energie steken in het spannende verhaal en maximaal gebruikmaken van de vele mogelijkheden die zijn geniale idee biedt."

  Klaas Kaptijn - Veronica Magazine
  90

  Bruce Willis mag nog eenmaal zijn kunsten laten zien

  "Het is ietwat spijtig dat Johnson het nodig acht enige romantiek tussen Joe en Sarah te forceren, maar dit element is gelukkig dusdanig beperkt dat het de film geen kwaad doet. Datzelfde geldt overigens voor enkele kleine toevalligheden die de kop opsteken. (..) Wat overigens niet in de weg staat dat Johnson even kort maar krachtig uitpakt met een partij moddervette actie waarin Bruce Willis nog eenmaal mag laten zien zijn kunsten als actieheld niet te zijn verleerd."

  Thierry Verhoeven - FilmTotaal
  90

  Vechten tegen jezelf

  "Vanuit dat intrigerende uitgangspunt creëert schrijver-regisseur Rian Johnson een aantal spannende en vervreemdende scènes. De sfeer is overtuigend genoeg, maar als je speelt met de tijd moet de logica blijven kloppen. Daar schort het soms aan en dat doet af aan het effect van het onderhoudende Looper."

  Eric Koch - De Telegraaf
  80

  Een gespleten persoonlijkheid

  "De wereld die Johnson neerzet is fascinerend. (..) Looper voert zijn toeschouwers van de eerste (schokkende) secondes tot aan het zonderende slotakkoord zonder te haperen mee."

  Marieke Kremer - Spits
  80

  Een van de interessantste films van 2012

  "Met 'Looper' maakte regisseur Johnson een van de interessantste films van 2012. Een film die zich niet gemakkelijk in een hokje laat stoppen en die je eigenlijk meerdere keren moet zien om helemaal te kunnen vatten. Rian Johnson is een man om goed in de gaten te houden!"

  Patricia Smagge - Cinemagazine
  80

  Ingenieuze tijdreisfilm

  "Met zijn scheve glimlach en fluisterstem, gecompleteerd door een neusprothese, lijkt Gordon-Levitt bewonderenswaardig veel op een jonge Bruce Willis. Dat persoonlijke element geeft het kat-en-muis-spel in het verhaal een diepere laag, en ook de rest van de film zit vol slimme vondsten en sterke actiescènes. Looper is een zeer geslaagde sf-film waarbij het publiek ook nog eens de hersens mag gebruiken."

  André Nientied - Nu.nl
  80

  Raakt je in de hersenen

  "Het enige echte gebrek aan de film was ook al een probleem bij de vorige samenwerking tussen regisseur Rian Johnson en Joseph Gordon-Levitt, BRICK: de film is koel, cynisch en vrijwel emotieloos. Beide Joe's worden fundamenteel door egoïsme gemotiveerd en het is moeilijk om met iemand mee te leven. Gelukkig zit LOOPER vol met intrigerende details en zorgt het einde voor een mooie afronding - het raakt je misschien niet in het hart, maar in de hersens des te meer."

  Hedwig van Driel
  60

  Slim, enerverend en soms voorspelbaar

  "Vooral de eerste helft van Looper is slim en enerverend verteld en soms opvallend geestig. Naar het einde toe pakt regisseur Johnson uit met meer rechttoe rechtaan actiegeweld en voorspelbaar sentiment."

  Bor Beekman - De Volkskrant
  60

  Tijdmachine met plotgaten

  "Johnson loodst ons behendig langs alle plotgaten in zijn film, maar drukt ons bovenop het feit dat Gordon-Levitt en Willis niet door een en dezelfde acteur worden gespeeld door Gordon-Levitt op te zadelen met ongemakkelijk ogende make-up. (..) Halverwege zakt de film in en verliest hij aan focus als we in zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van Old Joe stappen. Aan het eind trekt hij gelukkig de touwtjes weer strak en weet hij toe te werken naar een spannend en visueel overweldigend einde."

  Gerhard Busch - Cinema.nl
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Donderdag 29 november 2012
  Film1 première: Vrijdag 6 september 2013
  Distributeur: Entertainment One Benelux