Dr. Seuss' The Lorax

Dr. Seuss' The Lorax (2012)

Film1
6.7 / 10
31
Pers
55% 11
Mijn cijfer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Genre: Animatie, Familie
Regie: Kyle Balda, Chris Renaud
Cast: Danny DeVito, Ed Helms, meer »
Lengte: 86 minuten
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels

Verfilming van het boek van Dr. Seuss over The Lorax die uit naam van de bomen spreekt en het opneemt tegen de gierige schurk Once-Ier

Het jongetje Ted woont in een kunstmatig stadje waar geen bomen meer zijn. Als Audrey, het meisje van zijn dromen, hem vertelt dat ze het allerliefste een levende boom wil zien, gaat hij op zoek. Zijn oma vertelt hem dat de Once-ler het geheim achter de verdwijning van de bomen weet en dat hij de Lorax kent, een eigenwijs bosfiguurtje dat de natuur beschermt. Ted moet zich buiten zijn veilige stad wagen om het mysterie te ontrafelen en zo het hart van Audrey te winnen. Maar meneer O'Hare, een harteloze ondernemer die zijn geld verdient met de verkoop van schone lucht, wil een stokje steken voor de terugkeer van levende bomen.

Deze animatiefilm is gebaseerd op het populaire kinderboek uit 1971 van Dr. Seuss, die ook Horton Hears a Who! en How the Grinch Stole Christmas schreef. • Pers - 55%  
  80

  Alles is even lief

  "Alles is even lief, en zelfs de schurk zou je een aai over zijn bol willen geven. The Lorax is een film waar je helemaal blij van wordt, ook al ligt de milieu­boodschap er wel erg dik bovenop: als we niet oppassen, helpen we de natuur en daarmee onszelf naar de verdommenis."

  Romy van Krieken - Veronica Magazine
  80

  Magisch avontuur voor jong en oud met een dik aangezette boodschap

  "Net als in Horton Hears a Who! is de geanimeerde wereld waarin Ted leeft, creatief en uiterst vermakelijk in beeld gebracht. Het gros van de personages is geestig en knuffelbaar, terwijl in de dialogen de originele geest van Dr. Seuss rondwaart. Enig minpunt is de dik aangezette boodschap - zorg goed voor de aarde - en het suikerzoete Hollywood-einde."

  Rianne van der Molen - AD
  70

  Aanstekelijke kleurenpracht

  "De wel erg moralistische boodschap zal niet bij iedereen goed vallen en de liedjes doen wat kitscherig aan. Maar de schattige diertjes in het bos - horen we daar iemand 'it's so fluffy, I'm gonna die' roepen? -, de overdonderend prachtige beelden en de grappen-met-een-knipoog, vergoeden veel."

  Jochem Geerdink - Filmpjekijken.com
  60

  Milieubewuste boodschap in dikke lagen ingewreven

  "De humor is op een breed publiek geschreven, zodat ook een volwassene geamuseerd kan worden. De genoemde animaties zijn vrolijk en de titelpersoon is een aansprekend wonderlijk wezen met een onmiskenbare persoonlijkheid."

  Arjan Welles - FilmTotaal
  60

  Oranje haarbal verkondigt nobele boodschap

  "Zo fantasievol en veelkleurig als de wereld oogt waarin De Lorax zich afspeelt, zo voorspelbaar is eigenlijk het verhaal. (...) Waar veel animatiefilms tegenwoordig vol zitten met dubbelzinnige woordgrapjes waar het volwassen publiek om kan grinniken, biedt De Lorax vooral fysieke humor die vooral de allerjongsten aan zal spreken."

  Spits
  50

  Braaf en voorspelbaar sprookje

  "The Lorax is jammer genoeg een tegenvaller. De animaties en liedjes zijn aardig, maar niet meer dan dat. Meest teleurstellend is dat er zoveel is gesleuteld aan het verhaal. (...) The Lorax is opeens veranderd in een braaf en voorspelbaar sprookje."

  Barend de Voogd - Nu.nl
  50

  Schattige sprookjesbeestjes schieten duidelijk tekort

  "Als moralisme meetbaar was, dan zou Dr. Seuss' The Lorax een dikke tien scoren, en dat is zeker geen compliment. Terwijl in goede kinderfilms juist de verbinding tussen de volwassen wereld en de sprookjeswereld symbolisch wordt gelegd, ligt het in Dr. Seuss' The Lorax er wel dik bovenop"

  Omar Larabi - MovieScene
  40

  Alles van plastic

  "De mierzoete, ingoede boodschap - zakenmensen zijn slecht, bomen zijn goed, één mens kan de wereld veranderen - ligt er ergerlijk dik bovenop in Dr. Seuss' The Lorax. En de Lorax zelf speelt slechts een marginale rol in een verhaal in een verhaal in het verhaal. Hij klinkt precies hetzelfde als Takel, de roestige takelwagen uit Cars. Die was helemaal niet goed voor het milieu, maar in ieder geval wel grappig."

  Jan Pieter Ekker - Cinema.nl
  40

  Filmische junkfood

  "Lawaaiige, opdringerige muziek, hoofdpijn veroorzakende zuurstokkleuren, hyperactieve actie en ontelbare kinderfilmclichés maken De Lorax en het verdwenen bos tot filmische junkfood."

  Pauline Kleijer - De Volkskrant
  40

  Lawaai en bombast

  "De dwarse humor van Dr. Seuss werd goeddeels ingeruild voor een bombastische boodschap, lawaaiige actie en inwisselbare liedjes. Zwakke punten die door een 3D-brilletje helaas niet worden verdoezeld. "

  Marco Weijers - De Telegraaf
  40

  Nutteloze hebbedingen

  "Zo briljant en gedurfd als die hoop werd uitgewerkt in Pixars meesterwerk Wall-E (2008), zo lafhartig krabbelen de makers van The Lorax terug voor Dr. Seuss' ecologische wake-up call. Alleen al in dat opzicht is de rudimentair geanimeerde televisiecartoon uit 1972 te verkiezen boven deze rommelige en luidruchtige bioscoopversie."

  Fritz de Jong - De Filmkrant
 • Gerelateerd nieuws  
 • Overige informatie  
  Bioscooppremière: Vrijdag 6 april 2012
  Film1 première: Vrijdag 2 augustus 2013
  Distributeur: Universal Pictures International
  Alternatieve titel: Dr. Seuss' The Lorax 3D (OV), The Lorax